Daniel Bernmar (V) Foto: SVT
Val 2018

Stora framgångar för Vänsterpartiet i Göteborg

Publicerad

Vänsterpartiet i Göteborg är ett av de partier som ökat mest i både i kommunalvalet och i riksdagsvalet. Med de nya mandaten säger partiet nu att man ska göra sitt yttersta för att driva igenom sin politik i Göteborg – i ett nytt komplicerat läge.

– Jag tror att den viktigaste orsaken till framgången är att opinionsvindarna vänt och att andra partier suktat efter att hänga med medan Vänsterpartiet stått stadigt kvar. Det har väljarna i arbetarområdena varit väldigt nöjda med, säger kommunalrådet och partiets förstanamn på kommunlistan Daniel Bernman (V).

Extra starka i Majorna/Linné

Sedan valet 2014 har Vänsterpartiet i Göteborg ökat med 3,1 procentenheter och liggenr nu på 12,5 procent. I valdistriktet Majorna/Linné Djurgårdsgatan har partiet fått de högsta siffrorna i hela Västra Götalandsregionen, där har 36,1 procent röstat på Västerpartiet enligt de preliminära siffrorna från valnatten. 

– Majorna är av tradition ett vänsterfäste, 36,1 procent är en riktigt bra siffra, säger Daniel Bernman (V).

Hur tänker ni använda er av ert inflytande i Göteborg? 

– Vi kommer göra vårt yttersta för att driva en vänsterpolitik. Jag ser hoppfullt både på resultatet både i kommunvalet i Göteborg och i riksdagsvalet. Kommunvalet tenderar siffrorna från 1998 då vi hamnade på hela 11,77 procent och det måste vi kapitalisera på, säger han.

Inte helt oproblematiskt

Även om Vänsterpartiet gått framåt ser spelplanen nu annorlunda ut jämfört med den förra valperioden, vilket kan göra det extra problematiskt för partiet att driva sin vänsterpolitik.

– När både S och M backat och Demokraterna gått fram så stort skapas annan spelplan, en mer högerspelplan. Det gör det svårare att driva en vänsterpolitik för ett mer jämlikt Göteborg. Men vi har varit med och fått igenom saker även när Socialdemokraterna backat, så jag är hoppfull, säger Daniel Bernman (V).

I riksdagsvalet fick Vänsterpartiet 7,9 procent och har enligt de preliminära siffrorna ökat med 2,2 procentenheter sedan valet 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet