Martin Wannholt (D) glad efter framgångarna i kommunalvalet i Göteborg Foto: SVT

Triumf för uppstickarpartiet Demokraterna i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

När kommunalvalet i Göteborg är färdigräknat har det nya uppstickarpartiet Demokraterna fått 17,2 procent av rösterna. Därmed är partiet näst störst i kommunen.

– Det känns fantastiskt – att går från 0 till över 17 procent och bli Göteborgs andra största parti på ett år, säger Martin Wannholt (D), som är på partiets valvaka.

Du verkar inte så förvånad?

Val 2018 Väst

– Jo, det är klart, men jag är trött nu, eller kanske inte förvånad men jag är glad att demokratin går att vitalisera så kraftfullt.

Tidigare har Demokraterna uppgett för SVT Nyheter att de inte tänker sätta sig i någon majoritet som tillåter fortsatt bygge Västlänken.

Demokraternas Henrik Munck sade inför valet att ”det är ett absolut krav”att stoppa det bygget av den omdebatterade tågtunneln.

Andra partier som är emot Västlänken är Sverigedemokraterna och Vägvalet, men dessa partier ser inte ut att få tillräckligt med röster för att kunna bilda någon egen majoritet.

”Vi har varit övertydliga”

Vägvalet riskerar dessutom att falla under tvåprocentspärren, och kommer i så fall inte in i fullmäktige.

– Vi kommer inte backa från det kravet vi har gått till val på och det vet de andra – vi har varit övertydliga, säger Martin Wannholt.

– Nu får de andra lite betänketid på att fundera på det och backar de inte kommer det vanliga hända att de rödgröna styr och Alliansen sitter i baksätet.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet