Linda Danielsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Mullsjö, och Thomas Gustafsson (S), ordförande i kommunfullmäktige i Habo. Foto: Philip Naskret/SVT

Stora skillnader på antalet kvinnliga ordförande i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora skillnader i hur många kvinnor som har ordförandeposter i länets kommuner. Medan Mullsjö är en av kommunerna i landet som har flest kvinnor så har Habo inte en enda.

SVT Nyheter har tagit fram statistik över hur många kvinnor som är ordförande i exempelvis kommunstyrelser, nämnder och utskott i landets kommuner.

En kommun i länet skiljer ut sig, nämligen Mullsjö. Där sitter kvinnor på 62 procent av ordförandeposterna vilket innebär att kommunen är en av de i hela landet med flest kvinnliga ordförande.

Val 2018 – #dinröst

– Det känns ju jättepositivt att vi hamnade så högt upp. Vi har många kvinnor som är väldigt engagerade och som också är villiga att ta på sig ordförandeposter. Det kan variera i olika kommuner, säger Linda Danielsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Mullsjö.

Helt annat resultat

Det räcker att åka till grannkommunen för att hitta ett helt annat resultat. Habo är tillsammans med Aneby de enda kommunerna i länet som helt saknar kvinnor på ordförandeposter.

– Jag tycker det är viktigt att en politisk organisation försöker spegla ur samhället ser ut och där har samtliga partier i Habo kommun en hemläxa att göra, säger Thomas Gustafsson (S), ordförande i kommunfullmäktige i Habo.

Men varför misslyckas ni med att få fram kvinnliga ordförande när er grannkommun Mullsjö klarar av det?

– Först och främst vill jag gratulera Mullsjö till att de gjort ett väldigt bra arbete med att lyfta upp kvinnor och ser att vi har ett arbete att göra här i Habo.

Tidskrävande uppdrag

Linda Danielsson i Mullsjö tror att en anledning till att många kvinnor inte tar ordförandeposter är för att uppdragen är tidskrävande.

– Då måste man ha ett flexibelt jobb och har man inte möjlighet att vara borta så mycket som man behöver så sätter det stopp, säger hon.

Har du några råd att ge politikerna i Habo hur de kan öka antalet kvinnliga ordförande?

– Jag tror att det gäller att hjälpas åt och att man har goda dialoger över blockgränserna så ett uppdrag inte ska vara allt för tungt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet