Foto: SVT

Strid om toppjobb i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Vilket parti ska få oppositionsrådsposten? Ja, det är just nu den stora tvistefrågan i Timrå kommun. Största blocket utmanas av Moderaterna.

På måndag under kommunfullmäktige ska denna nu uppblossade stridsfråga avgöras under en majoritetsomröstning.

Traditionen förr i kommunen var att största oppositionsparti skulle få uppdraget, men för att par år sedan beslutades att posten skulle tillsättas av största oppositionsgrupp

Samverkan ger största blocket

Robert Thunfors, Timråpartiet, menar att posten bör tillfalla hans sida som efter valet samlar tolv mandat i fullmäktige.

Timråpartiet har ingått en valteknisk samverkan med Liberalerna och Sverigedemokraterna.

En politisk samarbete handlar det inte om, förklarar Thunfors, det handlar om ett just en samverkan där de tre partierna förbinder sig att stödja varandra vid omröstningar.

Resultatet blir att man därmed samlar röster som bildar då det största oppositionsblock. Posten är viktig för oppositionen – det är arvoderat och ger särskild insyn i det politiska arbetet.

Moderaterna utmanar

Men Thunforssidan utmanas nu av Tony Andersson, Moderaterna, som var oppositionsråd under förra mandatperioden.

Räknar man blockvis samlar M+KD+C numera åtta mandat i kommunfullmäktige, vilket obestridligen är fyra mandat färre än Thunforssidan.

Men nu anklagar Robert Thunfors Moderaterna för att spela under täcket med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande och honom själv borta från posten som oppositionsråd.

Ifrågasätter påståendet

Med röstningsstöd av S+V under fullmäktige skulle Tony Andersson då kunna vinna i en omröstning.

 – Var Robert Thunfors har fått de uppgifterna ifrån, vet inte jag. Vi moderater har ett samarbete med Centern och Kristdemokraterna. Det är tillsammans med dem vi bildar allians och har gemensamt budgetarbete, säger Tony Andersson.

Han menar att det Robert Thunfors väljer att kalla valteknisk samverkan mellan Timråpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna är ett samarbete.

Bjuder in Sverigedemokraterna

– Det är ett politiskt samarbete, inget annat, säger Tony Andersson (M).

Hade allt följt de tidigare principerna i kommunerna att största parti  fått ta hand om posten hade Sverigedemokraterna med sina sex mandat tagit hand om uppdraget.

Det är mer intressant att Liberalerna i Timrå är beredda att släppa in Sverigedemokraterna i finrummet, när Liberalerna centralt inte gör det, menar Tony Andersson (M).

41 mandat totalt i kommunfullmäktige

Majoritet:

Socialdemokraterna (18) och Vänsterpartiet (3) = 21 mandat.

Opposition:

Moderaterna 4 mandat

Centerpartiet 3

Liberalerna 2

Kristdemokraterna  1

Sverigedemokraterna 6

Timråpartiet 4         

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Timrå

Mer i ämnet