Val 2018

Svårt att få namn på vallistorna i Hjo

Publicerad

Två partier har svårt att få ihop namn på sina listor till kommunalvalet i Hjo. Miljöpartiet saknar helt kandidater och ställer inte upp. Vänsterpartiet har blott två – ett nyinflyttat gift par.
– Det är sorgligt, säger Johan Eriksson, kassör för Vänsterpartiet i Hjo.

I april flyttade paret Eriksson från Örebro till Hjo. Båda har tidigare varit aktiva i Vänsterpartiet.

– I och med att vi var engagerade tidigare i Örebro så var det självklart för mig att ställa upp, säger Johan Eriksson.

Nu är han och frun Malin Eriksson de enda namnen på Vänsterpartiets lista i kommunalvalet.

– Vi vill ju vara fler. Det blir inget riktigt partipolitiskt arbete när vi bara är två, säger Malin Eriksson som är ordförande för Vänsterpartiet i Hjo.

I förra valet fick Vänsterpartiet drygt sex procent av rösterna i kommunalvalet. Nästan lika många röster fick Miljöpartiet. Båda partierna fick efter valet två stolar i Hjos fullmäktige.

Christer Haagman (MP)

Vill inte försvara Miljöpartiet

Christer Haagman är ordförande för miljöpartiet i Hjo. Han minns att partiet inför förra valet hade över 20 medlemmar i kommunen. På listan stod 13 namn.

– Mer än hälften har lämnat. De som är kvar har tappat sugen. De vill inte ställa upp och försvara Miljöpartiets politik i valrörelsen lokalt.

”Jättetråkigt”

Som det ser ut kommer alltså Hjoborna inte ha några kandidater från Miljöparitet att rösta på.

– Jag tycker att det är jättetråkigt, säger Christer Haagman.

För Malin och Johan Eriksson har det politiska arbetet i Hjo bara börjat. Just nu fungerar deras villa, inte bara som bostad utan även som partilokal. Malin tycker att det är svårt att folk att engagera sig ideellt som politiker.

– Man har livet i övrigt som pockar på och det krävs kvällar och helger, säger hon.

Varför ska man göra det då?

– Därför att det är viktigt och roligt och demokratin dör om ingen gör det.

SVT rapporterade · Varför tror du att så få vill engagera sig politiskt?

12.51
Finns det bara två partier i Hjo?
@ConnyOmberg - Hej Conny! Nej, det finns så klart fler, men vi ville uppmärksamma att etablerade partier har svårt att få personer att ställa upp som valbara kandidater. I Hjo har Miljöpartiet och Vänsterpartiet svårast.
12.52
Jag tror att många fler idag än någonsin tidigare faktiskt tänker att de skulle vilja engagera sig, men det finns en rädsla och en medvetenhet om risker och utsatthet som leder till att man inte tycker det är värt risken. Då syftar jag på att man kommer att bli en offentlig person som vem som helst kan bakgrundskolla och följa upp, dygnet runt. Allt man gör och säger kommer att granskas och bedömmas under lång tid framöver, av alla möjliga och "omöjliga" sidor. Risken för hot och näthat har ökat. Man tänker att om man ger sig in i det där så kan man säga godnatt till ett privat liv och en privat sfär, och istället räkna med hemlig adress och livvaktsbevakning för resten av livet. Bara de med tillräckligt stort mod, eller ego, orkar ge sig in det.
12.53
Kanske kan det vara så att man inväntar en tydlig omstrukturering i politiken,
nu från i höst. Beroende på valresultatet tror jag att sedan fler vågar engagera sig. Svensk politik har ju också vissa mobbningsinslag, vissa inbjuds, andra inte. Tror att man nu snart måste lägga av med allt sådant, väljarna kräver full respekt för valresultaten. Går man emot det, då tror jag det kan bli en farlig utveckling.
13.15
Min egen erfarenhet är att det finns ett etablerat etablissemang som fortsatt vill behålla sina positioner och inte vill "släppa" fram nya kandidater. När jag försökte etablera mig lokalt upplevde jag hur det fanns och fortsatt finns personer som inte vill att andra tar över. Dagens ungdomar eller dom som kommer in i politiken efter ungdomsförbunden accepterar inte det här, därför blir det problem med nyrekrytering.
Politik har aldrig varit så intressant som nu, men när de etablerade partierna inte "hänger med" i utveckling blir det problem.
Själv är jag f.n i "Stand-by" läge och mer engagerad på twitter.
13.15
Jag tror helt enkelt att de flesta av oss är såååååå trötta på den polarisering som politiken står för......vi är bäst - alla andra gör fel. Vi vill se att man samarbetar för allas och planetens bäst. Hur kan vi lösa problemen tillsammans, istället för att lägga mycket av krutet på att bevisa hur fel alla andra partier har.
13.17
Intresset för politik som sådant verkar ganska stort om man tänker på vad folk snackar om på fikat osv. Problemet är snarare att partierna inte speglar vad som händer bland folket. De har spårat ur och handlar mer om att skapa konflikter för att ta makt (vilket glatt erkändes av en fd pressekreterare till Björklund på radio i somras). Partierna styr, men leder inte. Politiker verkar ha egna agendor som inte är transparenta. Man känner sig lurad som väljare och då vill man inte ge sig in i en strid som känns absurd.

Vi lever ju fortfarande i den postrevolutionära liberala eran från 17-1800-talet. Det enda instrument vi har som i sig är demokratiskt är valen, men varken samhällssystemet eller myndigheter och realpolitik (mental infrastruktur) är demokratisk. Den är strikt hierarkisk och har i praktiken korrumperats till en grad där vi fått en ny elit som det uppenbarligen är dags att slänga ut. Vi har inte utvecklat demokratin sedan den officiellt infördes. Det har egentligen aldrig varit demokrati rent definitionsmässigt, utan "polyarki", dvs maktstrider mellan grupper. Men den har reducerats till kakistokrati där dumhet premieras och "skiten flyter upp till ytan".

Det är inte nya partier eller politiker vi behöver. Alla som ger sig in på området korrumperas av de korrupta strukturerna. Det är demokratiskare och mänskligare strukturer vi behöver. En vision för Sverige. Mer politisk filosofi, ett stärkt lagråd och förvaltningsdomstolar som kan hålla politikerna kort när de är maktfullkomliga. Men sånt löser man inte på den nivå där problemet uppstod, dvs i riksdagen och i regeringskansliet. Den enda instans som hade kraft att ryta ifrån var kungen, men regentens makt är ju totalt urholkad (av "demokratin" och maktfullkomliga politiker), så det finns ingen motkraft till dumma politiker och ett genomkorrupt system. Det måste antagligen få rasa i sin egen takt innan det finns utrymme att komma med något bättre.
13.21
Bli sverigedemokrat till att börja med
@Kjell - Hej Kjell! Kan du utveckla din kommentar?
13.36
De flesta är nog intresserade av politiska frågor.
Men man kanske inte vill ta på sig ett parti märke?
En politisk åsikt idag, kanske blir en belastning i framtiden?
14.51
Mycket enkelt: prat, prat, prat - Vem vill/kan stå för devisen Mycket snack och lite verkstad?
15.00
Till att börja med, vad definierar politiskt engagemang? Våga vara medlem i ett parti och företräda andra människor är enligt min mening engagemang. Att rösta är en skyldighet, som alltför ofta verkar ske utan större eftertanke. Folk som bara hackar på politiker och inte engagerar sig själva är fega och väldigt användbara för populistiska partier. Hade önskat att fler personer istället hade lyft fram politiker eller politiska förslag som de stödjer.
Det rådande politikerföraktet, som även lyser igenom i denna chatt är väl en av anledningarna till att inte jag kommer att engagera mig politiskt. Tycker också att den politiska vardagsdebatten är av lägre kvalitet än den var för 10- 20 år sedan, p.g.a. sociala medier, trots att det borde vara tvärtom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet