Sverigedemokraterna osynliga på möten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är det näst största partiet i Älvkarleby kommun, vid förra valet fick SD nästan 20 procent av rösterna. Det här skapar förväntningar på att delta på gruppledarträffarna – men partiet har här varit nästintill osynligt.

Sverigedemokraternas gruppledare Kurt Törnblom har inte varit på en gruppledarträff på 1,5 år, enligt kommunens närvarostatistik. Och även i början av mandatperioden var frånvaron mycket större än närvaron.

– Lite dålig närvaro, och det är ingen underdrift när det gäller gruppledarträffarna, säger Ulf Öman (V), som är gruppledare för Vänsterpartiet.

Val 2018 – #dinröst

– Om man är kommunens näst största parti borde man vara representerat, säger han.

Tänkt att vara länkar

Kommunens gruppledarträffar genomförs en vecka före varje kommunfullmäktige. Totalt har det varit ett drygt tjugotal möten under mandatperioden. Gruppledarna är tänkt att vara länkar mellan partierna, och på gruppledarträffarna presenteras information från förvaltningens tjänstemän.

– De här mötena är oerhört viktiga och uppskattade, säger Marie Larsson (S) och anser att de har ökat i betydelse sedan ordningen med ett oppositionsråd röstades bort av kommunfullmäktige.

Enligt  Marie Larsson var inte SD:s representant med när översiktsplaneringen var uppe till diskussion, inte heller vid mötet då långtidsbudgeten togs upp.

– SD är andra största partiet i kommunen och då förväntas det att man deltar.

Hur har ni informerat om de här mötena?

– Det finns rutiner för det, varje ledamot har en e-post och vi har även skickat ut påminnelser.

Marie Larsson har även vänt sig till Sverigedemokraternas kansli i Uppsala och påtalat problemet med SD:s närvaro, men det har inte hjälpt.

Har varit sjuk i fem år

Själv säger Kurt Törnblom att han har varit sjuk i fem år och att det är anledningen till att han inte har kommit på gruppledarmötena. Han hänvisar också till att han inte har blivit kallad.

Men du har ju dykt upp på kommunfullmäktige med viss regelbundenhet. Varför inte på gruppledarträffarna?

– Det har legat på tider som inte passar, på mornar. Sen har jag varit sjuk i nästan fem år.

Men då kanske ni borde ha tagit fram en ersättare?

– Det går inte att göra det hur som helst. Finns regler för det.

Andra partier har satt in ersättare

Enligt Marie Larsson (S) så går det ut kallelser till alla, de flesta av mötena ligger på eftermiddagen efter önskemål om det. Dessutom går det att sätta in ersättare på grund av sjukdom.

– Vi har tyvärr haft ohälsa i andra partier, och där har man löst det med ersättare, säger hon.

Om du inte skulle dyka upp på gruppledarträffar – vad skulle det sända ut för signaler?

– Att jag inte tar mina väljare och mitt uppdrag på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet