Visa alla (3)Val 2018

Sveriges statsminister firade Sveriges nationaldag i Mullsjö 

Publicerad

Dagen efter att SCB:s siffror visat ett väljarras för Socialdemokraterna, var statsminister Stefan Löfven på plats i Mullsjö. Han var där för att delta i det traditionsenliga nationaldagsfirandet i Hembygdsparken, men passade också på att kommentera de låga siffrorna i partisympatiundersökningen.

Flaggorna vajade i vinden och runtom viftade barn med små vimplar när statsministern skulle tala inför de omkring 1 000 personer som samlats i Mullsjö. 

Det var statsministern själv som kontaktade kommunstyrelsens ordförande i Mullsjö, Pernilla Jovanovic (S), för att fråga om han fick komma dit och fira med dem. Kommunen har drygt 7 000 invånare och ligger på gränsen mellan Småland och Västergötland.

– Det här är Sverige på riktigt, det är svenskt, det är genuint, det är en otroligt vacker bygd. Jag blev rekommenderad att komma tillbaka och vandra här och det ska vi inte utesluta. Det här är jättefint, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter Jönköping. 

Statsminister Stefan Löfven (S) nationaldagstalade i Jönköping. Foto: TT

Stefan Löfvens tal handlade om att det var 100 år sedan det formella beslutet i riksdagen fattades som la grunden för allmän och lika rösträtt och att det är något som ska värnas. 

– Vi firar att vi har en demokrati sedan 100 år, vi firar vårt land, att vi är stolta över vårt land. Vi förstår att vårt land hör hemma i en större gemenskap, både i Europa och i världen. Samtidigt visar vi stolthet för våra traditioner, men också vår framtid. 

Rasar i SCB:s väljarundersökning 

I föregående val fick Socialdemokraterna 28,6 procent av riksdagsrösterna i Mullsjö kommun, 31 procent i riket totalt, och frågan är om det kommer att vara lika stor andel i valet 2018. 

I Statistiska centralbyråns (SCB) mätning, som presenterades under tisdagen svarade 28,3 procent av de svarande att de hade röstat på Socialdemokraterna om det hade varit val i dag.  

– Det är alldeles för låga siffror och nu gäller det att på riktigt visa vad valet ska handla om. Vägvalet står i höst, om vi ska fortsätta investera i varandra. Det finns ingen samhällsutmaning som löses med skattesänkningar. Ska vi tillbaka till skattesänkningar så är vi tillbaka till de problem som vi vill komma ur, säger Stefan Löfven. 

Socialdemokraterna står i mätningen för den största nedgången, och för den största ökningen står Sverigedemokraterna. 

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson, som tittat på ”Val idag”-mätningarna som gjorts på valår från 1973 och framåt, säger dock till SVT att det brukar vara stora skillnader på mätningarna som SCB gör och det slutliga valresultatet. 

– Men de flesta mätningar brukar komma så nära som man rimligen kan begära, säger han och pekar på att mycket kan hända på fyra månader. 

Löfven: Inte här för att locka väljare 

Stefan Löfven (S) på nationaldagsfirandet i Mullsjö. Foto: TT

Trots att han var nationaldagsfirandets dragplåster så sa Stefan Löfven själv att han inte hade för avsikt att vinna väljare under nationaldagsfirandet. 

– Det är viktigt, oavsett vilket parti vi tillhör, att vi står upp och firar vårt land. Det här är ingen partipolitisk dag. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet