Tomma stolar efter politikeravhopp

Publicerad

Var femte fullmäktigeledamot har hoppat av sitt uppdrag sedan förra valet. Nu börjar stolarna gapa tomma i fullmäktigeförsamlingarna runt om i länet.

Totalt har 67 ordinarie ledamöter hoppat av. De flesta fullmäktigeledamöterna har hoppat av i Härnösand där en tredjedel av politikerna lämnat sina platser i fullmäktige.

Ersättare hoppar också av

Politikeravhoppen från fullmäktige har ökat i hela landet jämfört med tidigare mandatperioder. I Västernorrland har var femte politiker lämnat sina uppdrag under mandatperioden, vilket ligger i nivå med rikssnittet. Skillnaderna mellan kommunerna är emellertid stora och i några fall börjar det nu också fattas ersättare som kan hoppa in:

– De stora etablerade partierna har fortfarande ersättare men för småpartier i mindre kommuner ser vi att det börjar ta slut på ersättare eller att någon enstaka ersättare som ska gå in för flera ledamöter. När det tar slut på folk på listorna är det helt enkelt slut, säger Gusten Windelhed, valhandläggare vid länsstyrelsen i Västernorrland.

Krävs mer stabilitet

Några andra kandidater än de som fanns med på partiernas valsedlar förra valet finns inte att tillgå. Avhoppen har lett att kandidater längre ner på valsedlarna plötsligt kallats att tjänstgöra i fullmäktige och sedan omedelbart begärt att få avgå. Det finns flera exempel på ledamöter som vara tjänstgjort vid ett enstaka sammanträde och sedan avgått. Det har helt enkelt tagit på sängen.

Det är inte länsstyrelsens sak att påverka vilka kandidater man nominerar inför valet men Gusten Windelhed tycker ändå att det är en förutsättning att det finns ett intresse att utgå från:

– Det är bra om partierna försöker borga för lite stabilitet och att man har kandidater som man tror kommer att vara kvar och bedriva politik för partiet i fyra år. Det är lång tid och vi märker att vissa nog inte tänkt att det ska vara så länge, säger han.

Länsstyrelsen har tagit fram dagsaktuella siffror för SVTs räkning och så här ser det ut kommun för kommun i länet:

* Härnösand: 14 av 43 ledamöter har lämnat sina ordinarie platser i fullmäktige vilket motsvarar 33 procent.

* Kramfors: 13 av 41 ledamöter, 32 procent.

* Sollefteå: 9 av 45 ledamöter, 20 procent.

* Örnsköldsvik: 11 av totalt 61 iledamöter, 18 procent.

* Timrå: 6 av 41 ledamöter, 15 procent.

* Ånge: 5 av 35 ledamöter, 14 procent.

* Sundsvall: 9 av 81 ledamöter, 11 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Härnösand

Mer i ämnet