Val 2018

Unga skall in och påverka politiken i Angered

Publicerad

I Angered kommer två ungdomar att skugga en politiker på nämndmöten. En idé som kommer från England och som skall få politiken att bli yngre.

Runt bordet sitter politiker i ett nämndmöte. Två unga personer sitter med och lyssnar intresserat. Det är ordföranden i ungdomsrådet i Angered Abubakar Mohamud och vice ordförande Parya Karimi.

– Det känns viktigt att få vara med och berätta vad vi ungdomar tycker. Så att det inte bara är de vuxna hela tiden, säger Parya Karimi.

Influera och inspireras

Idén kommer från en stadsdel i London men har nu spridit sig hit. Det går ut på att unga personer skall skugga stadsdelens ordförande på olika typer av politiska möten för att influera och bli inspirerade. De kallas för Young mayor.

– Jag tror att vi vuxna har mycket att lära oss av ungdomar. Vi tänker att vi har varit unga en gång i tiden, och det är såklart sant, men samhället har förändrats, säger stadsdelen Angereds ordförande Ali Moeeni (S).

Finns det inte en risk att ni upptäcker att politik är ganska tråkigt?

Jo, allting är inte lika intressant som det du brinner för, men det är alltid bra att höra och se andra saker också, säger Abubakar Mohamud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet