Linnea Hellman är en av de första som jobbar som lärare och pluggar samtidigt. Foto: Anders Hansson/SVT
Val 2018

Samarbete mellan Högskolan Dalarna och dalakommuner ska minska lärarbristen

Det är bara ett halvår kvar till valet och skolan väntas bli en av de hetaste frågorna. Det är stor lärarbrist och därför har Högskolan Dalarna kommit på ett koncept för att utbilda lärare samtidigt som de jobbar.

Linnea Hellman tillhör första årskullen som både är lärare och dessutom själv sitter på skolbänken. Varje måndag och fredag åker hon till högskolan i Falun och de andra dagarna jobbar hon här på Skogsboskolan i Avesta, än så länge utan lärarbehörighet och oftast fungerar hon därför som en extra resurs i klassrummet utöver den behöriga läraren.

– Jag tycker det funkar jättebra, säger Linnea. Det är superkul att komma upp och träffa min klasskompisar på högskolan. Det är bra träffar där och det är jättekul att gå till jobbet också och träffa kollegerna också. Det känns jättekul! säger Linnea Hellman.

Slump bakom idén

Från Högskolan Dalarna säger Mats Tegmark att det var lite av en slump att den här idén först föddes. När kommunerna frågade högskolan vad de kunde göra så svarade han:

– Ja, ni kan väl betala för utbildningen, sa jag mest på skämt! säger Mats Tegmark.

Men kommunerna tänkte att vi betalar ju redan för lärarvikarier så det finns kanske möjlighet att genomföra det här. Och på den vägen är det. Högskolan Dalarna och deras samarbetskommuner är först i landet med att erbjuda den här lösningen som drog igång förra hösten. Nu börjar man kunna utvärdera.

– Ja, nu har vi snart klarat av första året, säger Mats Tegmark. Det har varit kämpigt för eleverna men det har gått klart över förväntan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Skola

Mer i ämnet