Skolbarn i klassrum. Genrebild. Foto: TT

Utmaning att hitta behöriga lärare i Mellerud

Publicerad

Här är fyra av tio lärare obehöriga. För Melleruds kommun är en av de stora utmaningarna att hitta behöriga lärare – och få dem att stanna kvar.

Mellerud har i flera år hört till de kommuner i Västsverige med lägst lärarbehörighet. Enligt skolverkets senaste siffror från höstterminsstarten 2016 var 56 procent av de heltidsanställda lärarna behöriga.

– Det är ju lärarbrist i hela Sverige, och för en landsortskommun som Mellerud är det betydligt tuffare än för en ort som är utbildningsort – som Trollhättan och Karlstad. SÅ vi måste hela tiden arbeta för att vara en attraktiv skolkommun säger Anders Pettersson, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Mellerud.

Val 2018 – #dinröst

C: Skapa bättre lokaler

Sedan några år tillbaka arbetar kommunen mer aktivt med att vara synliga på arbetsmässor, istället för att bara invänta svar på jobbannonser. Och enligt deras egna siffror gick behörigheten på högstadiet och gymnasiet upp till i snitt 62 procent till senaste höstterminen.

– Det är en jätteviktig fråga, vi ska försöka hålla den kvalitet vi har och förbättra den, säger Rune Stenén (C), ordförande kultur och utbildningsnämnden.

Hur gör ni det då?

– Genom att jobba vidare med att skapa ändamålsenliga lokaler så att vi kan få personal.

KD: Vidareutbilda vår personal

Det råder en politisk enighet i kommunen att det här är en prioriterad fråga. Däremot drivs inga frågor om specialsatsningar på området.

Men en viktig ingrediens för att lyckas är att de lärare man redan har anställt ska vilja vara kvar och bli ambassadörer för kommunen.

– Det gäller ju att våra medarbetare hela tiden får den utbildning som behövs, för att utveckla sig själva – och för att få behörighet, säger Ann-Christin Larsson (KD) vice ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet