Ida Legnemark (V), kommunpolitiker Borås Foto: SVT

Vänsterpartiet avbryter rödgrönt samarbete i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Efter den nya koalitionen i Borås, med samarbete mellan fyra mittenpartierna väljer Vänsterpartiet att ställa sig utanför och avbryta det tidigare rödgröna samarbetet.

De fyra mittenpartierna i Borås som är på gång att ta över styret innebär att Vänsterpartiet petas bort efter åtta år vid makten, vilket SVT Nyheter Väst tidigare berättat.

På måndagskvällen tog därför Vänsterpartiets parlamentariska grupp beslut om att de avbryter allt samarbete med de rödgröna i både nämnder och styrelser.

Men partiets representanter kommer att sitta kvar året ut som ett fristående parti.

– Vi är parlamentariskt valda och kommer självklart att ta vårt ansvar och fullfölja arbetet på de poster som vi har fram till mandatperioden är slut, säger Vänsterpartiets gruppledare Ida Legnemark.

Blir en tydligare opposition

Vänsterpartiet kommer inte längre ha gemensamma rödgröna gruppmöten eller lägga gemensamma rödgröna förslag.

Kommer det märkas någon skillnad?

– Det kommer vara en skillnad, det innebär ju att vi inte längre behöver vara lojala med andra partier i frågor där vi tycker olika. Vi kommer bli en tydligare och aktivare opposition.

Efter att varken alliansen eller de rödgröna partierna fick tillräckligt med mandat efter valet har Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna inletts samarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet