Saira Husseini har bott i Sverige i 13 år och är utbildad kock men har ännu inte fått något jobb Foto: SVT

Var fjärde utrikesfödd utan jobb

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det går bra på den svenska arbetsmarknaden och sysselsättningen ökar är arbetslösheten bland utrikesfödda relativt hög. I Filipstad och Säffle är nästan varannan utrikesfödd person utan jobb.

Enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen har arbetslösheten fortsatt att sjunka och i Värmland låg den i juli på 6,5 procent. Men bland utrikesfödda är det en helt annan nivå: 25,7 procent.

SVT Nyheter Värmland har tidigare träffat Saira Husseini. Hon kommer från Afghanistan, har bott i Sverige i 13 år och för tre år sen utbildade hon sig till kock men hon har ännu inte fått något jobb.

Val 2018 – #dinröst

– Det är synd. Det är mycket jobbigt. Jag har sökt och sökt men inte fått jobb någonstans, säger hon och fortsätter: Jag blir ledsen när jag inte hittar nåt jobb.

Vad tror du det beror på?

– Jag tror att det kanske beror på att invandrare inte får så mycket jobb, eller att jag inte har någon kontaktperson som kan hjälpa mig. Det kanske är därför det är svårt.

Brist på kockar

Kock hör till de yrken i Sverige där det är brist på arbetskraft i dag. Saira Husseini tycker att det är synd att Arbetsförmedlingen hjälper till med utbildning och att det ändå inte leder till arbete.

– Det är en ganska svår situation. Bidraget från socialen räcker inte. Vi kan inte göra något för att satsa på framtiden. Jag vet inte hur min framtid kommer att bli.

Arbetslösheten bland utrikesfödda varierar mellan länets kommuner. I fem kommuner är mer än var tredje person arbetslös.

Värst är det i Säffle och Filipstad. Där går nästan varannan person utan jobb.

”Bra för svenska samhället om fler fick jobb”

I Karlstad, där Saira Husseini bor, är lite mer än var femte utrikesfödd person arbetslös. Hon vill börja jobba och lättare komma in i det svenska samhället och hon har en idé till politikerna:

– Politikerna måste kanske göra något och ordna med företag så att fler får jobba. Många företag har flyttat till andra länder, som till exempel Indien. De borde flytta hit igen. Det vore bra för svenska samhället om fler fick jobb.

SVT Nyheter Värmlands valturné stannar i dag, torsdag, till i Filipstad för att debattera arbetsmarknad och integration. Vårt team finns på Stora Torget från kl 10.

Arbetslöshet, utrikesfödda

Kommun: andel (%)

Arvika: 19

Eda: 17,3

Filipstad: 45,2

Forshaga: 20,4

Grums: 30,9

Hagfors: 25

Hammarö: 13

Karlstad: 21,9

Kil: 22,4

Kristinehamn: 38,7

Munkfors: 39,3

Storfors: 35,5

Sunne: 21,7

Säffle: 47,5

Torsby: 19,1

Årjäng: 18,6

Värmland: 25,7

Riket: 19,9

Källa: Arbetsförmedlingen, juli 2018. Öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd, andel av den registerbaserade arbetskraften 16-64 år (endast utrikesfödda).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet