Foto: SVT

”Vi är de tre vinnarna i valet”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen offentliggjordes den nya styrande majoriteten i Sollefteå kommun: Centerpartiet, Västra Initiativet och Vänsterpartiet.

Innan måndagens fullmäktige, det första sammanträdet efter valet, presenterade sig den nya styrande majoriteten. I ett historiskt maktskifte tvingas Socialdemokraterna för första gången sedan kommunsammanslagningarna i början på 1970-talet gå i opposition.

Centerpartiet och Västra Initiativet med nio mandat vardera samt Vänsterpartiet med sex mandat har ingått i en koalition.

Längtan efter förändring

– Vi är de tre vinnarna i valet, det finns en stor längtan i kommunen efter förändring och förnyelse. En längtan efter att få stopp på den centraliseringspolitik som pågått och verkligen satsa på landsbygden, satsa på skolan, satsa på näringslivsklimatet. Och det är det vi tänker göra, säger Johan Andersson (C) som är föreslagen som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

Centerpartiet ökade med fem mandat till nio i valet och Vänsterpartiet från tre till sex. Vänsterpartiet har i och med uppgörelsen lämnat Socialdemokraternas sida och sökt sig mer åt höger i den ideologiska skalan.

Får mer inflytande

– Vi och Centern och Västra har varit ganska nära varandra de här sista mandatperioderna i många viktiga frågor så det kommer att bli spännande, säger Kjell-Åke Sjöström (V) som tror att partiet har större chans att få igenom sin politik nu än som stödparti till Socialdemokraterna.

– Nu är vi mer jämspelta de här tre partierna, vi delar med oss betydligt bättre tror jag, säger Sjöström.

Poster ska fördelas

Det tredje partiet, Västra Initiativet, är till skillnad från de övriga två ett renodlat lokalt parti för Sollefteå. Det ökade med ett mandat till nio.

– Förhoppningsvis blir det en vitalisering av den politik som drivs i den här kommunen, säger Gunilla Fluur om det nya styret.

SVT: Kommer ni att vara överens om alla frågor?

– Tre syskon brukar inte alltid vara överens men tre syskon lär sig också att förhandla och ta och ge. Så samarbete är väldigt viktigt.

Fördelningen av de politiska posterna är inte klar än men de kommande veckor ska de tre partierna göra upp om dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.