Sjuksköterska mäter blodtryck. Enligt rapporten har studier visat att blodtrycksmediciner som innehåller ämnet hydroklortiazid (HTZ) ökar risken för icke-melanom hudcancer. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vanlig blodtrycksmedicin kan ge hudcancer

Uppdaterad
Publicerad

Medicin som används för att behandla bland annat högt blodtryck och kronisk hjärtsvikt ökar riskerna att drabbas av icke-melanom hudcancer, specifikt basalcellscancer och skivepitelcancer, visar en ny rapport. Medicinen har funnits på marknaden i decennier.

Det är i samråd med den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) som Läkemedelsverket har skickat ut en varning till svensk hälso- och sjukvårdspersonal.

Enligt rapporten har studier visat att mediciner som innehåller ämnet hydroklortiazid (HCTZ) ökar risken för icke-melanom hudcancer. HCTZ är ett urindrivande medel som används i ett stort antal mediciner mot bland annat högt blodtryck, hjärtsvikt och ödem. Ämnet har använts i mediciner i decennier, enligt Läkemedelsverket.

Ytterligare studier ska även ha påvisat ett möjligt samband med läppcancer.

Dras inte tillbaka

Enligt studierna är det vid långtidsanvändning av medicinen som det finns en cancerrisk, då handlar det om ett tiotal år, beroende på daglig doseringsmängd.

– Det finns alternativa behandlingar. Däremot har vi inte gått så långt att vi säger att man måste byta behandling. Så stor bedöms inte risken. Även om risken är förhöjd så är det ovanligt, säger Ulf Olsson, utredare på Läkemedelsverket.

Uppmanar att kolla efter hudförändringar

Läkemedelsverket uppmanar nu all sjukvårdspersonal att vara uppmärksam på hudförändringar, att se över behandlingen av patienter som har haft hudcancer samt att informera patienter om riskerna med medicinen.

– Om det är patienter som använder den här medicinen och tidigare haft hudcancer så ska man överväga om man verkligen ska fortsätta med de patienterna. Men ska man byta behandling bör det ske i dialog med patienten, säger Ulf Olsson.

Läkemedelsverket uppmanar också de som använder medicin med HCTZ att kontrollera huden regelbundet för att upptäcka eventuella hudförändringar.

Läkemedelsverket har en lista på råd till sjukvårdspersonal och till patienter vid behandlingar där medicin med HCTZ ingår.

Sjukvården bör informera patienterna om kopplingen mellan HTZ och icke-melanom cancer, och ge råd till patienten att kontrollera sin hud. Om patienten i fråga tidigare haft hudcancer bör man överväga om man verkligen ska fortsätta med medicinen.

Till patienterna rekommenderar man att vara uppmärksam på förändringar i huden, och att inte exponera sig för stark sol mer än nödvändigt.

Cancerrisken är kopplad till ämnet HCTZ vid långtidsanvändning. Det innebär inte att all vätskedrivande medicin kan ge cancer, utan bara den klassen av vätskedrivande läkemedel.

Källa: Läkemedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer