Jens Holm (V) är kritisk till förslaget om ”plattformar” som lösning på EU:s migrationskris. Foto: TT

Vänsterpartiet om EU:s asylförslag: ”Ett förslag som länge drivits av Europas extremhöger”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen utesluter inte asylcenter utanför EU. Men Vänsterpartiet är starkt kritiskt till EU-förslaget om ”plattformar” som lösningen på unionens migrationskris.
 – Det här är ett förslag som länge drivits av extremhögern i Europa, säger Jens Holm (V).

Riksdagens EU-nämnd diskuterade under onsdagen Sveriges inställning till förslaget om nya asylcenter. Centren kallas på EU-språk för ”plattformar för landstigning” och är ett förslag från EU-toppmötets ordförande Donald Tusk.

– Vi måste hitta sätt att bryta en utveckling där hundratusentals ekonomiska migranter försöker ta sig till Europa på mycket farliga sätt, säger statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd.

– Vi måste få ett stopp på det här, för de är i händerna på smugglarna.

Han understryker att det är viktigt att det klargörs var migranterna ska ta vägen efter att deras fall prövats.

V starkt kritiska

Men Vänsterpartiet är starkt kritiskt till förslaget på ”plattformar” utanför EU och menar att det är en eftergift för högerextrema krafter.

– Det här är ett förslag som länge drivits av extremhögern i Europa, säger Jens Holm (V).

Holm pekar på att Australien använder sig av uppsamlingsläger på öar i Stilla havet.

– Situationen i dem är förfärlig och det är just också syftet. Det ska avskräcka människor från att söka asyl i Australien.

Holm varnar för att situationen kan bli liknande i eventuella EU-läger och hänvisar till att det i förslaget till uttalande från EU-toppmötet står att plattformarna inte ska få bli en ”pull factor”, dragningskraft, för migration.

– Man ska inte attrahera människor till de här lägren, det står klart och tydligt.

Ska knäcka smugglarna

I Donald Tusks inbjudan till toppmötet står att asylcentren skulle vara det mest effektiva sättet att stoppa migrantflödet och knäcka flyktingsmugglarnas affärsmodell.

På ”plattformarna” ska en första prövning göras av om det handlar om en person med skyddsbehov eller en ekonomisk migrant. Det hela förutsätter ett nära samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR och den internationella flyktingorganisationen IOM.

Det kan tolkas som att migranter i smugglingsbåtar ska samlas upp på ”plattformarna” i stället för i till exempel Italien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.