Varannan ung kränkt på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagarna efter att vi sänder filmen ”Facerape” lanseras Friends nätrapport 2013 som visar att 45 procent av alla ungdomar mellan 12 och 16 år har blivit kränkta på nätet.

Taskiga sms, nedlåtande kommentarer och känslan att vara utanför. Det är vad närmare varannan ung mellan 12 och 16 år upplever i deras liv på nätet. Enligt rapporten vet fyra av fem av de kränkta ungdomarna vem det är som har gjort den senaste kränkningen. Samtidigt tror bara var sjätte förälder att just deras barn blir utsatt för kränkningar på nätet.

– Barn och unga vill ha vuxnas stöd i sitt sociala liv på nätet. Det betyder inte att du måste vara proffs på datorer, nätet och mobiler – det handlar om sociala relationer och här har du långt mer erfarenhet och kunskap än barn och unga. Det är hög tid att vi vuxna tar vårt ansvar, säger Olle Cox, nätexpert på Friends.

Rapporten är framställd på uppdrag av organisationen Friends och nätsäkerhetsföretaget Norton och bygger på svar från 407 barn i åldern 12-16 år och 505 vuxna med barn i åldern 7-17 år.

Har ni blivit kränkta på nätet? Kommentera gärna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.