På Torsviks vårdcentral på Lidingö berättar personalen att de lär sig om Covid-19 i realtid Foto: SVT Rebecka Haglund

Vården lär sig om de långtidssjuka i covid-19 i realtid

Uppdaterad
Publicerad

– Vi har ju också varit sjuka, vi som jobbar i vården. En erfarenhetsbank har faktiskt varit personalen och dess anhöriga, säger läkaren Louise Eggimann när hon beskriver hur de navigerar bland mängden symptom som covidpatienterna beskriver.

Louise Eggimann, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Torsviks vårdcentral på Lidingö, möter en ganska stor grupp patienter som drabbas av långdragna symptom av covid-19 eller misstänkt covid-19.  

– Många är i arbetsför ålder. Det är framförallt många som aldrig förut sökt sjukvård som hamnar i en situation där de aldrig blir friska. Symptomen fluktuerar. Man kan känna sig dålig och så känns det bättre några dagar, bara för att sedan komma tillbaka. 

”Vi lär av varandra” 

Region Stockholm bekräftar att alla vårdcentraler, som de har frågat i regionen, möter dessa patienter. Det är patienter som inte blir så illa sjuka att de behöver läggas in på sjukhus, men som drabbas av långtidssjukdom.  

Ett virus som är helt nytt är en utmaning för sjukvårdspersonalen. Speciellt när patienterna insjuknar på olika vis och deras symptom varierar. Louise Eggimann beskriver hur hon möter patienter som får muskelsmärtor som påminner om benhinneinflammation. Andra har utslag de aldrig sett förut och någon har till och med tappat hörseln. De tvingas lära sig i realtid och använder sig bland annat av internetgrupper för professionen.

Louise Eggimann, specialist i allmänmedicin är en av dem som möter de som är långtidsjuka i covid-19 Foto: SVT Rebecka Haglund

– Läkargruppen här framför allt, och även sköterskorna, vi sitter och lär oss av varandra: “Jag har haft en patient som har tappat naglarna på fötterna. Men, det har jag också haft!”, berättar hon.

– Det är så nytt. På ett sätt är det spännande: vad är det som händer i kroppen, men det är som katt och råtta, vad gör immunsystemet med oss? När de här symptomen inte går över då blir man ju rädd och orolig och det är adekvat, säger Eggimann.

De yngre läkarna lär sig nu saker som normalt tar tio år 

På Torsviks vårdcentral har de ändrat sitt arbetssätt. Eftersom kunskapen ännu är begränsad kring hur detta virus beter sig för just den här patientgruppen är det alltid två läkare med och träffar en patient. 

– Vi är två läkare för det är så svårt. Gärna en lite äldre och en yngre. Och ska det komma något gott ur det här så tror jag att de yngre läkarna, det de har lärt sig nu, det är sådant som tar tio år att lära sig annars, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.