Vården rasar mot FHM:s förskoleråd: ”Tondövt”

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av RS-virus fortsätter att öka och fler regioner vädjar till föräldrar att hålla förskolebarn hemma om spädbarn finns i familjen. Samtidigt ger Folkhälsomyndigheten grönt ljus för snoriga barn i förskolan – ett tilltag som får vården att se rött.

Mellan vecka 41 och 42 ökade antalet RS-virusfall med 12 procent – motsvarande 1 006 sjukdomsfall – vilket är en liknande ökning som föregående vecka. Kurvan fortsätter alltså att peka brant uppåt, en trend som kunnat skönjas sedan slutet av sommaren.

RS-virus, en förkortning av respiratoriskt syncytialvirus, orsakar inflammationer i luftvägarna och kan vara direkt livshotande för spädbarn. Även om de för årstiden ovanligt många fallen till viss del kan förklaras av att fler sjuka testas talar utvecklingen sitt tydliga språk: Sverige befinner sig i en RS-virusepidemi.

Smittspridning av de här måtten äger normalt rum vintertid med spridningstoppar kring februari-mars. Att det sker nu beror på att coronarestriktionerna medfört att de yngsta barnens immunförsvar under pandemin inte har utsatts för lika många virus som vanligt. Därför är de nu mer mottagliga.

”Tondövt”

I måndags trädde ytterligare lättnader i kraft då vaccinerade personer och barn under sex år får återgå till jobb respektive förskola trots vissa kvarvarande symptom. Samtidigt vädjar flera regioner till föräldrar att hålla barn med bebissyskon hemma från förskolan – och vården tappar hakan av FHM:s råd.

– Det är fullständigt tondövt att man går ut med den rekommendationen just nu när vi har en sådan extrem belastning på barnsjukvården på grund av RS-epidemin. Är det någon gång vi verkligen ska undvika att sprida smitta bland förskolesyskon är det just nu. Jag kan inte förstå hur de kan ha missat det, säger Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvården på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm, och tillägger:

– 95 procent av alla spädbarn som blir sjuka har syskon, vi ser nästan inga barn som ligger inne på iva som inte har syskon.

”Tajmingen är svår”

Sara Byfors, enhetschef vid FHM, påpekar dock att andemeningen i tidigare restriktioner ligger kvar.

– Grunden är att sjuka barn ska vara hemma fortsatt. Det har vi inte ändrat på.

TT: Men om specialister inom den här typen av smitta och vård så starkt vänder sig mot ert beslut, borde ni inte ha väntat?

– Tajming är svår, såklart, man kan alltid vänta. Men för barnen är förskolan en viktig miljö. Det är olika överväganden, men vi har landat i att vi tycker att det här är en väg framåt, säger Sara Byfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.