Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder på ett plan som kraschar från Telegram-kanalen @grey_zone. Foto: Handout / TELEGRAM/ @grey_zone / AFP

Bild för bild: Därför kan flygplanet ha störtat

Uppdaterad
Publicerad

Ryska myndigheter utreder om en bomb ombord kan ha orsakat kraschen där Prigozjin ska ha omkommit. Det enligt ryska nyhetskanaler. Men uppgifterna om vad som har hänt och vem som bär ansvaret går isär. Redan ett dygn efter kraschen finns flera teorier om varför planet störtade.

– Det är inget som säger att det ena är mer sannolikt än det andra, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

Från Kreml finns det ännu ingen officiell information om vad som har hänt med Prigozjins plan men i nyhetsflödet dominerar främst två teorier om vad som har hänt.

Blev nedskjutet av robot

Flera amerikanska myndighetskällor säger till Reuters att planet sannolikt skjutits ned av en robot. Någonting som även den ryska oberoende tidningen Meduza skriver att flera uppgifter från platsen tyder på.

Meduza hänvisar bland annat till att det på videos från olyckan syns en smal strimma av moln som skulle kunna ha kommit från en luftvärnsrobot. Samt att vissa ögonvittnen på platsen sagt att de hört två smällar innan kraschen, vilket kan vara ett tecken på att en robot skjutits mot planet.

Kan varit en bomb ombord

New York Times rapporterar å andra sidan att det kan ha varit en bomb ombord. Västerländska källor säger till tidningen att en explosion sannolikt har skett, men att det samtidigt inte finns någon underrättelseinformation om någon robotuppskjutning i området.

Flera ryska nyhetskanaler skriver att detta även är de ryska myndigheternas arbetsteori. Kanalernas källor säger att den initiala utredningen pekar på en explosion vid planets landningsställ.

Källor till flera ryska Telegramkanaler uppger även att den ryska polisen internt har efterlyst Prigozjins privata pilot som ska ha haft tillgång till planet som kraschat. Dessa uppgifter är obekräftade.

Flygexperten: Ovanligt med motorhaveri

Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll ser tre möjliga orsaker till den kraschen.

– Att en bomb ombord på planet har exploderat, att någon form av robot har träffat planet eller att motorn börjat brinna och att branden i så fall spridit sig explotionsartat. Men man har i allmänhet tid att ropa ett nödmeddelande och det har man inte gjort i det här fallet, säger han.

– Det är inget som säger att det ena är mer sannolikt än det andra. Men jag skulle vilja säga att ett såhär explosionartat förlopp vid ett motorhaveri är väldigt ovanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.