Världen sörjer fredskämpen Mandela

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter beskedet att Nelson Mandela avlidit kom reaktionerna från världen över. Svenske utrikesministern Carl Bildt minns sitt eget möte med den förre presidenten.

– I dag har han kommit hem, sade president Barack Obama om Mandela i talet han höll sent på torsdagskvällen svensk tid.

– Vi har förlorat en av de mest inflytelserika, modiga och goda människor som någon av oss kommer att dela tid med här på jorden.

Obama sade i talet att han inte hade kunnat föreställa sig sitt eget liv utan det exempel som Mandela satt.

– Han uppnådde mer än vad som kunde förväntas av någon människa.

Han fortsatte:

– Genom hans vildsinta värdighet och obändiga vilja att offra sin egen frihet för andra, omvandlade han Sydafrika och rörde vid oss alla.

”Ger oss mod att kämpa”

– I dag har världen förlorat en av sina viktigaste ledare och en av sina finaste människor, säger Bill Clinton, före detta amerikansk president som senast i juli förra året träffade Mandela – dagen innan han firade sin 94:de födelsedag.

Det sydafrikanska regeringspartiet ANC skriver i en kommentar att landet och världen har förlorat ”en gigant” som förkroppsligar ”ödmjukhet, jämlikhet, rättvisa och fred”.

”Hans liv ger oss modet att kämpa för utveckling och fortsätta framåt för att få ett slut på fattigdom och hunger” skriver partiet som Nelson Mandela ledde under många år.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon talar om Mandela som en ”gigant för rättvisan” som inspirerat frihetsrörelser världen över.

– Många runt om i världen har inspirerats av hans osjälviska kamp för mänsklig värdighet, jämlikhet och frihet. Han berör våra liv på ett personligt plan, sade Ban.

Den burmesiska fredspristagaren Aung San Suu Kyi sörjer ”en man som stod för människorätt och jämlikhet i denna värld”.

– Han fick oss alla att förstå att ingen ska förföljas för sin hudfärg, för de omständigheter den fötts till. Han fick oss också att förstå att vi kan förändra världen – vi kan förändra den genom att förändra attityd.

Bildt minns Mandela

”Nelson Mandela var en gigant i vår tid. För friheten. För allas rättigheter. För försoning. För medkänsla. En värld i djup sorg”, skriver Carl Bildt på Twitter.

Den svenske utrikesministern skriver på sin blogg att han haft förmånen att träffa Mandela ett antal gånger. Han berättar om en middag för Nelson Mandela och den förre sydafrikanske presidenten F W de Klerk som Bildt höll på UD när han själv var Sveriges statsminister och hans gäster fått Nobels fredspris.

”Det blev en lång kväll, med berättelser inte främst om den långa tiden i fängelse och den kamp som hade fört honom dit, utan om det långa arbetet för försoning i ett samhälle som bara kunde föras framåt om detta lyckades”, skriver Bildt som i detta ser Mandelas ”enorma storhet”.

Bildt minns också Mandela som en ”ödmjuk man mer varmt humör och avväpnande självdistans”.

Löfven: En stor tomhet

Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att världen har förlorat en förebild.

”Nelson Mandela var en människa som förändrade världen. Han var lika fast i sin övertygelse om varje människas lika värde, som han var stark i sin vilja och förmåga till försoning. Han valde försoning där andra hade valt hämnd.”

”Han skapade ett nytt Sydafrika och gav människor världen över en förebild och ett ideal”, skriver han i uttalande till TT.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är tagen av dödsbeskedet. Han säger till TT att han känner ”en stor sorg och tomhet”.

– Det här var en av demokratins absolut största förkämpar. Jag har haft Nelson Mandela som en stor förebild.

Hägglund: En av vår tids stora

Den tidigare statsministern Ingvar Carlsson (S) säger att han kommer att minnas Nelson Mandela av flera skäl.

– Jag minns när jag träffade honom första gången. Lång, ståtlig och med sina varma ögon sade han att i dag är det många som vill vara våra vänner och det är vi glada för. Men vi glömmer aldrig dem som var våra vänner när vi hade det svårt. Och dit hör Sverige och dit hör Olof Palme.

På Twitter strömmade hälsningarna in till den sydafrikanske fredskämpen.

Göran Hägglund (KD), socialminister skriver: ”Nelson Mandela var en av vår tids stora. Han stod upp för mänsklig värdighet mot apartheidregimens vedervärdiga förtryck. Ödmjuk inför och inriktad på försoning i stället för hämnd. En förebild.”

”Nelson Mandela såg att det är hopp och kärlek som förenar oss, inte hat. Hans livsgärning visar hur stora vi kan vara som människor.” skriver Gudrun Schyman.
 

Mårten Palme: Fantastiskt
Genom åren har jag verkligen uppskattat alla vänliga ord han har sagt om min far. Framförallt när han höll en tyst minut på Mandela-galan i Globen 1990. Det tyckte jag var fantastiskt.

Jag kommer minnas honom för att han enade Sydafrika i någon försoning och införde svart majoritetsstyre. Det är fantastiskt och en politiskt bedrift. Han gjorde en transformation av Sydafrika, från ett fullkomligt bisarrt politiskt system till ett system grundat på sunda, humanitära värderingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nelson Mandela död

Mer i ämnet