Den ryske presidenten Vladimir Putin höll ett skarpt tal på fredagen. Foto: TT

Putin skyller Ukrainakris på väst

Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin skyller konflikten i Ukraina på länderna i väst och avfärdar anklagelser om att han försöker bygga ett ryskt imperium.

– Uttalanden om att Ryssland försöker återinföra något slags imperium, som inkräktar på suveräniteten hos dess grannar, är grundlösa, sade Putin i ett tal för akademiker i den så kallade Valdajklubben i Sotji på fredagen.

Han varnade för att USA försöker ”göra om hela världen” för att passa dess egna intressen och att risken för internationella konflikter växer.

– Det var inte vi som började, sade han.

– Men jag anser inte USA vara ett hot mot oss. Jag anser att den härskande elitens politik är felaktig. Jag är övertygad om att de går emot våra intressen, sa han, utan att gå in närmare på vad han menade.

Medgav Janukovitj-hjälp

Han avfärdade också EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland.

– Ryssland kommer inte att göra sig till, bli förolämpat, be om någonting. Ryssland är självförsörjande, sade han.

Putin skyllde den rådande situationen i Ukraina på Kiev.

– Vi ser inte en önskan från Kiev för att lösa problemet genom en politisk process och samtal.

Presidenten medgav också rätt ut att det var Ryssland som hjälpte Ukrainas förra ledare Viktor Janukovitj att fly från landet.

– Jag säger det helt öppet – han bad att få föras till Ryssland. Vilket vi gjorde.

Talet var ett av de mest fientliga gentemot väst sedan Putin kom till makten 2000 och visade hur långt ifrån varandra Moskva och väst står.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.