Världens längsta vikingabro är färdigbyggd

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark har en 700 meter lång vikingabro färdigställts, efter tre års jobb. Bron är byggd i ek, och enbart med tidsenliga verktyg.

– Jag har missat den helt, jag måste googla direkt!, säger artisten och vikingafantasten Martin ”E-Type” Eriksson till SVT.

Det är i danska Albertslund som vikingabron har byggts. Det är en historisk plats, där man tidigare funnit rester från bosättningar från tidsepoken. Här fanns även en bro, som sägs vara uppförd av danska kungen Harald Blåtand.

Martin ”E-Type” Eriksson, som är en stor vikingafantast, är nyfiken på projektet, och skulle även vilja se att man återskapade forntida byggnader i Sverige.

– Varför inte återskapa Tingstäde träsk och ha marknad där? Det skulle bli enormt populärt, säger han.

Tingstäde träsk är en sjö på Gotland, där det på 1120-talet uppfördes en stor timmerplattform på vattnet, med byggnader på. Rester från byggnaden, som kallades Bulverket, har hittats på botten av sjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.