Ubåten seglar från Vita havet till Sankt Petersburg i Ryssland. Foto: SVT

Världens största atomubåt seglar genom Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

En rysk atomubåt har passerat Stora Bält för att ta sig genom Östersjön. Ubåten, som är på väg från Vita havet till Sankt Petersburg i Ryssland, fångades på bild av dansk TV under fredagen. Ubåten är utrustad för att bära 20 robotar och upp till 200 kärnstridsspetsar.

Den ryska ubåten TK-208, Dmitrij Donskoj, är på väg mot Ryssland för att delta i en stor militärparad utanför Sankt Petersburg.

Läs mer: Ryssland skickar ubåt till Östersjön

Ubåten, som togs i bruk år 1981, är 172 meter lång och hör till den största typen av ubåt som någonsin konstruerats. Det här är första gången som en atomubåt av den storleken tar sig igenom Östersjön.

Läs mer: ”Dmitrij Donskoj” på väg mot Sankt Petersburg

Enligt Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI, är det ändå inte troligt att ubåten för tillfället skulle vara beväpnad med kärnvapen.

– Jag tvivlar starkt på att den bär på några kärnstridsspetsar eftersom den är pensionerad från aktiv krigsförbandstjänst, säger han till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer