Varnar för att insulinpumpar kan hackas

Uppdaterad
Publicerad

Teknikföretaget Medtronic har upptäckt att en viss typ av bolagets insulinpumpar kan hackas av utomstående, rapporterar Läkemedelsvärlden.

Enligt Medtronic har säkerhetsrisken hittats i företagets halvautomatiska pumpar i serien Minimed 600. Pumparna kopplas trådlöst ihop med en blodsockermätare eller USB-enhet, som kommunicerar med varandra för att reglera insulintillförseln till patienten.

Den säkerhetsbrist företaget upptäckt uppstår när de olika enheterna sammankopplas, då en utomstående som befinner sig i närheten på teknisk väg skulle kunna få åtkomst till pumpen.

Medtronic understryker att företaget inte hört talas om något fall där en pump hackats, och att sådana intrång är osannolika. Samtidigt rekommenderar företaget användare att inte genomföra den trådlösa hopkopplingen på offentliga platser.

I det fall en obehörig styr pumpen finns risk att patienten får en för hög eller för låg insulindos, vilket i värsta fall kan vara livshotande.

Insulinet: ”En revolution för den medicinska vetenskapen”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.