Foto: TT

Nytt fynd vid Vasaskeppets förlisningsplats

Publicerad

Regalskeppet Vasas saknade trepundskanon har sannolikt hittats. Fyndet ligger i dyn på Vasas förlisningsplats och avslöjades tack vare ny teknik, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Det är otroligt stort, säger konteramiral Leif Nylander som är med och leder arbetet med undersökningen, till tidningen.

Företaget Robert Wilson Marine Technologies (RWMT) har systematiskt scannat förlisningsplatsen utanför Beckholmen i centrala Stockholm. Den nya tekniken är en vidareutveckling av ultraljud, som gör att det går att se vad som finns under själva botten.

Flera fynd har gjorts och på 32 meters djup, drygt två meter ned i dyn, tros en av regalskeppets 64 kanoner ligga.

– Det ser ut som den trepundare av 1500-talstyp som vi letat efter och som vi vet, med hjälp av forskning, tappades och aldrig återfanns när man bärgade en stor del av Vasas kanoner på 1600-talet, säger Vasamuseets forskningschef Fred Hocker till SvD.

Förliste 1628

Innan fyndet kan bekräftas måste fortsatta undersökningar göras.

Bärgningen av Vasa 1961 var en världssensation. Det senaste fyndet, Vasas storbåt, bärgades 1967. Nya undersökningar för 15 år sedan gav inga resultat.

Vasa kantrade och sjönk utanför Beckholmen på sin jungfruresa den 10 augusti 1628.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer