Max var Minea i över 9 år. ”Vi trodde att vi hade en flicka” säger Max mamma. Foto: Eva Löfroth/SVT

10-åriga Max föddes som flicka

Uppdaterad
Publicerad

Minea var 9 år då hon berättade för sina föräldrar att hon är en pojke. Sedan dess har mycket fallit på plats, men oron för framtiden finns kvar: ”Jag vill bara leva utan att jag blir mobbad för den jag är” säger Max till Fråga doktorn.

Max föddes som flicka och hette Minea under de första nio åren av sitt liv. I våras berättade han för sina föräldrar att han inte är en flicka, utan en pojke.

– Jag har väl alltid känt mig lite pojkflickig, men det är nu det senaste halvåret som jag verkligen förstått vad det är jag känner, säger 10-åriga Max till Fråga doktorn.

Beskedet var omvälvande för hela familjen.

– Det gick ett dygn när jag var ledsen och sörjde den dotter som jag trodde att jag hade haft i över nio år. Det tog ett dygn för det att sjunka in: Att det här är precis samma barn, säger Max mamma.

”Man säger fel ganska många gånger” säger Max kompis Noah. Foto: SVT

SVT Play: Möt Max klasskompisar

”För barnen är det här ingenting”

Max valde tidigt att berätta för klasskamraterna och hela skolan informerades om hans nya namn.

– Mina kompisar har funderat på vilket pronomen de ska använda och då säger jag: ”Han, helst”, men glömmer man bort sig så gör det inget, säger Max.

– För barnen är det här ingenting, de har accepterat det här och det är ingen stor grej, säger Mats, Max lärare. De situationer då det kan bli lite problematiskt är under sim- och idrottsundervisning.

Hur funkar det med omklädningsrum inför simträningen? Foto: SVT

SVT Play: Följ Max på simträning

Klurigt att välja omklädningsrum

Max har funderat mycket på vilket omklädningsrum han ska använda.

– Jag har väl oftast bytt om med tjejerna, men tagit med en handduk och bytt om och duschat i den stängda duschen, med ett draperi. Det är ganska många som tittar på mig, men jag försöker att inte bry mig om dem.

Vill stoppa puberteten

Max har fått träffa ett team på Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen som specialiserar sig på barn med transsexuella frågor, där hoppas Max att han ska få hormoner som stoppar puberteten.

– Det viktigaste är nog att jag inte ska få bröst, för det vill jag verkligen inte. Det är typ det värsta som kan hända. Jag vill bara få fortsätta leva utan att någon mobbar mig för den jag är.

Hela Max historia ser du hos Fråga doktorn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.