Foto: Jurek Holzer/TT

100 frågor och svar om gluten

Uppdaterad
Publicerad

Hur vet man om man är glutenintolerant och är en glutenfri kost bra för alla? Experterna gav SVT-besökarna svar.

Efter reportaget om gluten i Vetenskapens värld kunde besökare i vår chatt ställa frågor till glutenexperterna Jonas Ludvigsson, läkare och forskare och Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på Livsmedelsverket.

Över 600 frågor kom in till vår chatt och tyvärr hann inte alla få svar. Men många fick sina svar och här kan ni läsa svaren.

Tone: Varför påstås det vara farligt för hälsan att utesluta gluten? Vad är det min kropp inte får om jag utesluter gluten? Varför är detta farligt, men att vara vegan/vegetarian är tydligen inte farligt?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket: Allt handlar om balans. Man kan få i sig t.ex. fullkorn, folsyra och järn genom andra livsmedel än t.ex. knäckebröd och nyckelhålsmärkt bröd som ju innehåller gluten. Men man kan behöva tänka till lite extra. Då är det bra med dietisthjälp som man kan få om man t.ex. har en celiakidiagnos.

Mormor: Hej!, min dotter blev gravid då hon bodde i Skåne. Där ville de göra extra ultraljud på henne pga hennes celiaki. Ingen förklaring gavs till varför det var viktigt. Mot slutet av graviditeten flyttade hon till Gävleborgs län och där var mödravården helt oförstående till en extra ultraljud. Varför var det viktigt och hur skulle Celiakin påverka graviditeten? Min dotter är för övrigt fullt frisk och födde nyligen ett friskt barn.

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ganska länge trodde man att celiaki minskade kvinnors fruktsamhet [”fertiliteten”] men så är det sannolikt inte. Kvinnor som blir gravida just innan de fått diagnosen (d.v.s. de har en aktiv sjukdom som är obehandlad) får barn som väger mindre än andra barn och föds för tidigt. Men detta gäller inte för kvinnor som redan fått diagnosen. De flesta kvinnor med behandlad eller obehandlad celiaki får friska barn. mvh Jonas

Lisa: Min pollenallergi är borta sedan jag slutade med gluten. Vad kan det bero på?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Jag tror faktiskt mer att det är slump än kopplat till gluten. Det finns en svag koppling mellan sjukdomen celiaki och ”allergi-besläktade sjukdomar”, typ astma, men jag tror inte pollenallergi hos de flesta blir bättre om man slutar med gluten. Men visst var det bra att du blev bättre! (jag har själv pollenallergi).

MamaB: Vad finns det för positiva effekter med att äta gluten? Finns det något som jag, som äter glutenfritt, ”missar”? (Kan tillägga att jag inte äter såna ersättningsprodukter gjorda på olika majs-potatis eller vetestärkelse, jag äter bovete, bönor, linser, quinoa, teff, durra, frön, nötter och, grönsaker osv istället)

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Jag kan inte säga att det finns oerhört många positiva fördelar med att äta gluten, men den som äter en ”normalkost” har ofta litet lättare att få i sig tillräcklig mängd fibrer. Glutenfri kost utanför de nordiska länderna är också ofta ”litet fetare” och ”litet sötare” för att kompensera för en annorlunda konsistens hos glutenfria livsmedel

Giggi: Om man har ett värde på 2 (anti-ttg) när man varit utan gluten strikt i ett halvår, sedan äter gluten dagligen (flera brödskivor) i tre månader och får ett värde på 6. Har även lågt folat samt ferritin och hb. Vad tyder det på? Att man borde gå vidare med en biopsi, trots att man ligger under gränsvärdet? I USA är gränsvärdet 4 på vissa ställen har jag läst. Undrar även om målet är att komma ner på noll med en glutenfri kost eller endast under gråzonsvärdet 7?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Hej! ett värde på 2 tycker jag låter ganska bra för den som har celiaki och äter glutenfritt. Att ditt värde inte stiger till mer än 6 när du äter gluten förvånar mig. I ditt fall skulle jag nog vända mig till vården. I tveksamma fall kan man göra ett genetiskt test för att se om man överhuvudtaget kan ha celiaki (för jag förmodar att din fråga gäller ”har jag celiaki eller ej”?). Om din fråga istället gäller: ”hur långt ned i Transglutaminas ska man komma” så hade jag själv varit nöjd som patient om jag kommit ned under 7.

Ewa: Finns några fördelar att undvika gluten när man har psoriasis?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Jag vet inte om det finns någon forskning kring glutenfri kost vid psoriasis. Det finns en del forskning inom närbesläktad reumatoid artrit där vissa patienter säger att de blir bättre på glutenfri kost men det har inte gått att visa tydligt i studier. Mitt svar är därför: nej, jag ser inga fördelar för dig som psoriasispatient att äta glutenfritt.

Desperat: är det vanligt med extremt låga zink och järnvärden och massivt håravfall vid celiaki

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Det är inte vanligt men låga zink och järnvärden förekommer. Håravfall kan vara så kallad alopeci, vilket är ett autoimmunt tillstånd och sannolikt besläktat med celiaki.

angel69: Är det svårare att gå ner i vikt när man har glutenintolerans?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Det ska det inte behöva vara. Att röra på sig och följa Livsmedelsverket kostråd som du når via följande länk är ett bra sätt för att äta hälsosamt. Det går bra även om man är glutenintolerant. Ren havre och fiberrika glutenfria alternativ är bra att följa som ersättning för fullkornsprodukter med vete, råg och korn. 

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/

Ruben: Kan ibs-problem bli bättre med glutenfri kost? Alternativt utesluta vete helt?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Vissa studier har visat att en del IBS-patienter som äter glutenfritt mår bättre men det gäller inte för alla IBS-patienter och det är inget råd som ges generellt till alla med IBS.

filip: kan gluten orsaka överviktighet

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Nja, förr var den glutenfria kosten litet fetare och litet sötare än annan kost och då kan man få i sig mer energi av en glutenfri kost än av en normalkost (och det kanske ökar vikten). Men det vanligaste skälet till att man går upp i vikt när man har celiaki och äter en glutenfri kost är att tunntarmen läker ut och att man plötsligt tar upp all energi och de näringsämnen man tidigare missat. I studier har vi dock INTE kunnat visa någon koppling mellan glutenfritt och övervikt.

Erik: Är det lika säker diagnostisering av celiaki via blodprov som via gastroskopi?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Jag tycker att man bör göra både och.

Lena: Om man vill undvika gluten utan att köpa glutenfria produkter hur gör man då?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Många väljer att baka eget bröd med exempelvis fröer, majs, havre mm. Man kan söka recept t.ex. via Celiakiförbundet. Ris, potatis, quinoa är exempel på livsmedel som kan ersätta pasta.

Tess: Tror ni glutenfri kost vara bra om man har crohns sjukdom? Jag har sjukdomen och upplever att jag mår dåligt när jag äter gluten

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Det finns patienter med inflammatorisk tarmsjukdom som rapporterar att de mår bättre när de äter gluten. Men framförallt så är nog celiaki vanligare bland patienter som har inflammatorisk tarmsjukdom. I första hand tycker jag därför att du bör utesluta att du utöver IBD också har celiaki.

Nederland: Hej, kan IBS ha en koppling till glutenintolerans? Kan det blandas ihop?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja, det kan blandas ihop.

1. symptomen kan likna varandra.

2. en del patienter med celiaki har först fått diagnosen celiaki.

Däremot tror jag inte att sjukdomarna har ett gemensamt ursprung.

Magnus: Vilken vitaminbrist är det främst man riskerar vid långvarigt intag av glutenfri kost?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Det är främst folsyra och järn som man kan få för lite av vid glutenfri kost men dessa näringsämnen kan man få i sig genom andra livsmedel också. Kvinnor som planerar att bli gravida bör äta tillskott på folsyra. Det gäller oavsett om man äter glutenfritt eller ”vanlig” kost. http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/folsyra-for-kvinnor/ 

L: Hej! Jag är har diagnosen ulcerös kolit. Min läkare säger att jag ska äta gluten och tycker det är nonsens istortsett att jag mår bättre utan gluten, vad säger ni?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Det finns en del patienter med IBD som uppger att de mår bättre av att äta glutenfritt. Jag tycker i första hand att du ska be din läkare att utesluta celiaki (ett blodprov när du äter gluten kan vara ett rimligt första steg).

Tina: Jag har sedan 3 år celiaki. Jag har sedan 1 år även fått diabetes. Något samband? Jag är 67 år.

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Nja. Det finns ett samband mellan celiaki och typ 1 diabetes. Med tanke på att du fick diabetes vid 66 år så gissar jag att du fick typ 2 diabetes. Det finns inget samband mellan celiaki och typ 2 diabetes 

Sara: Hej! Min sambos mamma, syster och systerdotter har celiaki. Tycker ni att sambon ska kolla sig och ska vi kolla våra barn som är 1 och 3 år för detta? Barnen följer sina kurvor på BVC. Mvh Sara

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja. för sambon. Om hon har celiaki så tycker jag att även barnen ska kontrolleras.

Viktoria: Håller min Chrons sjukdom i schack genom att minimera gluten, har du sett något sådant?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Inte att ”enbart glutenfritt” ”håller sjukdomen i schack” (för det brukar man behöva mediciner också), men vissa IBD-patienter rapporterar att de mår bättre utan gluten.

Karin : Kan gluten ha positiva hälsoeffekter?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Själva gluten har inga positiva egenskaper förutom att det är en sorts protein och ju bidrar med aminosyror. Däremot har fullkorn som ju finns i fullkornsprodukter av vete, råg och korn positiva egenskaper. T.ex. har det visat sig minska risken för typ 2 diabetes och hjärt-kärl sjukdom. Läs mer via länken

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/fullkorn_rad/

Carina: Hej. Tog ett blodprov ang glutenintolerans men hade då undvikit gluten flera veckor. Kan provet då visat negativt? Jag får problem med stela leder när jag äter gluten, svullen och tarmproblem men skulle inte låta bli gluten om det inte vore ett problem. Jag hade järn och dvitaminbrist, äter tetracykliner mot roscacea och försökt hitta en balans mellan alla dessa störande moment för min tarm. Glutenfritt och ökadt vitaminintag verkar funka. Borde jagvtestanom mig igen?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Om du bara hållit uppe ett par veckor så är det osannolikt att celiaki-provet gått från ”mycket högt” till ”normalt”, men visst kan det sjunka.

Jag tycker att man vid tveksamma fall bör ta ett genetiskt test för celiaki. Om det är positivt bör du nog äta gluten under en period och sedan testa dig med ett nytt blodprov.

JNA : Kan man bli frisk från celiaki?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Nej.

Jenny: Finns det forskning som visar på att gluten ger en ökad risk för olika typer av cancer?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja. Patienter med celiaki löper en ökad risk för vissa cancerformer. Det gäller framförallt lymfom, men också magtarmcancer och även sköldkörtelcancer. Den ökade risken för cancer är mkt låg och ses framförallt första året/åren efter att man fått diagnosen celiaki. Om jag hade celiaki själv och åt en glutenfri kost skulle jag inte oroa mig för cancer 

C: Kan du förklara skillnaden på vad man ser/mäter genom blodprov resp gastroskopi som diagnosverktyg för celiaki? Tack!!

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Blodprov: man tittar på antikroppar. Gastroskopi: man tittar på hur slemhinnan ser ut. 

Hungrig: Hur mycket fibrer måste jag äta ”extra” för att kompensera för att jag inte längre äter bröd

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Denna fråga är tyvärr svår för mig att svara på då jag inte kan ge individuella kostråd. Det bästa är om du kan kontakta en dietist. Läs gärna annars om Livsmedelsverkets råd om fullkorn och frukt och grönsaker.

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/fullkorn_rad/

Coco Banton: Finns det något samband mellan IgA-brist och celiaki?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja, patienter med IgA brist har nog ca 5-10 gånger ökad risk att drabbas av celiaki. Så bland människor utan IgA-brist så får 1% celiaki. Bland människor med IgA-brist så drabbas 5-10% av celiaki.

Per J: Har gluten någon betydelse för eksem?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Celiaki ökar troligen risken för vissa eksemformer, men riskökningen är mycket liten.

Alban: Nydiagnosticerad med celiaki. Har ett barn på 10 år; bör hen undersökas? Vilka prover tas då, gentest?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: fram tills alldeles nyligen togs blodprov och gastroskopi (tarmundersökning) på alla barn med celiaki. Idag kan läkare och patient välja bort tarmundersökningen om barnet har mycket symptom och blodproverna är ”skyhöga”. Min rekommendation är dock att man alltid gör tarmundersökning även hos barn (men man kan som sagt avstå i vissa lägen). Gentest brukar man bara ta vid osäkerhet (och om man avstår tarmprovet)

Smålänning: Varför är celiaki så mycket vanligare i Sverige än i andra länder...!?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: 1. kanske beror det på att vi äter mycket gluten (i länder där man inte äter gluten finns inte så mycket celiaki)

2. vi har bra tester för att hitta celiaki

3. patienterna söker ofta för misstänkt celiaki (det gör de inte i en del andra länder)

4.läkarna känner till sjukdomen och letar mycket.

allt detta bidrar till att vi har mkt celiaki i sverige.

Carin: Jag har hört människor prata om att man kan bota celiaki genom att börja äta lite gluten för att sedan öka efter hand stämmer detta eller är det bara önsketänkande? Finns det större risk för hjärt- och kärlsjukdomar när man fått diagnosen celiaki även fast man lever normalt dvs äter och tränar som man ”borde”?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: 1. nej man kan inte bota celiaki på det här sättet.

2. ja, det finns en något ökad risk för hjärtsjukdom även om man äter glutenfritt och tränar. Men riskökningen är liten och inget jag skulle oroa mig för.

Helena: Är det bättre med vissa livsmedel än andra? Har surdegsbröd lägre halt gluten t.ex? Knäcke kontra mjukt bröd? Spelar det någon roll för icke glutenöverkänsliga människor? Är inte gluten ett protein och det borde väl vara hälsosamt?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

En missuppfattning är att surdegsbröd är glutenfritt. För personer med celiaki innehåller surdegsbröd (bakat på vete, dinkel, råg eller korn) alldeles för mycket gluten. Risken med en ”glutenfri trend” är att det blandas ihop vad som är anpassad kost för de med celiaki och vad som anses vara ”lite nyttigare”.

P: Konstaterad glutenintolerant för 15 år sedan och äter glutenfri kost. Men har ändå problem med orolig mage, vad bör man göra?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Eftersom celiaki är så pass vanligt så finns eet många människor som utöver celiaki också har en annan sjukdom, t.ex. IBS. Jag skulle i första hand verkligen försöka kontrollera att jag inte får i mig gluten av misstag, dessutom be vårdcentralen kontrollera om ett blodprov på mig. I andra hand utesluta annan magtarmsjukdom.

geli: Det sägs att de med celiaki kan äta ”renat” havre, stämmer det? varför?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket: Ja personer med celiaki kan äta ren havre. Det är havre som redan från odling inte har förorenats med de andra sädesslagen.

Alicia: Vilka följdsjukdomar har celiaki?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Relativt många. En lista skulle bli alltför lång. Men det jag tycker är viktigast att komma ihåg är att de flesta med celiaki faktiskt aldrig får några andra sjukdomar.

Kalle: Har Polymyalgi reumatica någon koppling till gluten?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Jag vet inte om man studerat det, men sannolikt finns en koppling eftersom bägge sjukdomarna är inflammatoriska/autoimmuna.

Björn: Är det farligt att dricka öl om man är glutenintolerant. I så fall, finns det skillnad mellan de olika ölstilarna?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Läs mer om öl vid glutenintolerans via följande länk

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/allergi-och-overkanslighet/gluten/

Mari: Hur påverkar gluten om man har sköldkörtelinflammation?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: 1. risken för sköldkörtelsjukdom är ca 2-4 gånger förhöjd om man har celiaki. 2. Jag tror inte annars att gluten påverkar själva sköldkörtelinflammationen.

Birgit: Finns det något läkemedel man kan ta för att kunna äta gluten tillfälligt. T ex när man är ute och reser och det är svårt att ha koll på vad man får i sej? Hur mycket forskas det på detta?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: 1. nej, något sådant läkemedel finns inte.

2. det forskas en hel del, framför allt i USA

Karin: Föds man med celiaki eller utvecklas den? Har hört att man kanske inte borde ge barn stora mängder välling tex. Vad är syftet med att undvika det? Har det betydelse för just det barnets framtid eller kommande generationer?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: 1. Man föds inte med celiaki. Det barn som växer upp i ett samhälle utan gluten får inte celiaki.

2. Jag tror att barn ska ges små mängder av nya livsmedel under spädbarnsåldern (att gluten introduceras gradvis) men det finns faktiskt inte så tydlig forskning på det här området.

Tina: Hej! Känner ni till om munblåsor kan lindras om man äter glutenfritt? Vad kan ni säga om det?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Hej! en del personer med blåsor har en autoimmun läggning och i sådana fall skulle det kunna finnas en koppling till celiaki men jag känner inte till någon forskning på området.

Astrid Hansson: Kan bröd bakat på dinkelmjöl vara lättare att smälta för överkänslig mage, känslig för gluten? På programmet pratades om att lång tids jäsning av brödet, t.ex. över natten göra att brödet är lättare att smälta?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Dinkel innehåller lika mycket gluten som vanligt vete. Personer med celiaki ska inte äta dinkel. Inte heller räcker en längre jäsning för att sådant bröd ska vara lämpligt för glutenintoleranta. Det borde inte heller vara någon annorlunda kolhydratsammansättning i dinkel jämfört med vanligt vete utan det har snarare att göra med hur mycket fibrer som följer med (fullkorn eller ej).

Jullan : Hej! Tack för att du tar dig tid med att besvara alla frågor. Finns det ett samband mellan min acne och gluten?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Man har sett en koppling mellan acne och celiaki i enstaka studier. Men kopplingen är svag.

Lina: Jag är under utredning av SLE. Måste man utesluta gluten helt vid inflammatoriska sjukdomar för att få effekt eller räcker det att dra ner på det?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Det räcker troligen med att du utesluter diagnosen celiaki.

Johanna: Kan någon som är överkänslig mot gluten äta och dricka havreprodukter, så som tex havredryck?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Det är just ren havre som rekommenderas vid celiaki. Hör med tillverkarna av havredrycken vilken sorts havre de använder.

Annawikstrand: Hej Vill fråga om celiaki och ev kombination med hudåkommor -i ansiktet. Kan rosace vara vanligare hos glutenintoleranta?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Jag känner inte till någon forskning på området men min gissning är att det finns en svag koppling (obs gissning).

E: Hur tidigt bör man testa ens barn, eller behöver man ej det om inga symptom finns? Hur går gentestet till?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: 1. Barnet bör ha ätit gluten i flera månader (om det inte redan efter ett par veckor uppvisar kraftiga symptom som talar för celiaki)

2. gentest = blodprov.

Maja: Hur läser man av ppm-värde i varornas innehållsförteckning?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Det går tyvärr inte att göra. ppm = mg/kg = miljondelar. Denna enhet får man fram vid kemisk analys av gluten. Genom att läsa ingrediensförteckningen kan man se vilka ingredienser det finns mest av (de som står först) men det går inte att säga hur mycket/lite gluten det exakt är. Man bör därför välja produkter märkta ”glutenfri” för att vara säker på att det är under 20 ppm gluten.

Åsa: Kan man kolla om ens barn har allelerna för HLA klass två proteinerna DQ2 och /eller DQ8 i sitt DNA om man vill veta och barnen har en förälder med Celiaki och barnen har symtom men blodprovet visar inget? Eller görs detta inte alls? Kan man betala för att få göra detta prov i så fall?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Detta görs, ofta rutinmässigt inom vården. Ett barn som är negativt i gentestet behöver aldrig mer testas för celiaki och det blir nog en ekonomisk besparing för alla på sikt. jag vet inte om det går att köra gentestet och betala själv.

Birgitta: Försöker för 4:e gången. Finns det något samband mellan epilepsi och biopsiverifierad celiaki? Mycket tacksam för svar.

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja. Det finns en svag koppling. 

Sara : Hej. Är halsbränna förknippat med glutenintolerans?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Nja, blir mitt svar. En del patienter som har halsbränna visar sig ha celiaki men samtidigt har de flesta med halsbränna inte celiaki. Det är inte ett typiskt symptom för celiaki.

Malin: Hur är det med introduktion av gluten i barns mat, ska den ske successivt eller det spelar ingen roll?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket: Nuvarande råd om introduktion av gluten för att minska risken för celiaki är att långsamt introducera gluten gärna under samtidig amning. Livsmedelsverket granskar nu särskilt studier om glutenintroduktion.

Jesper: Jag har haft problem med gasig och orolig mage hela livet. Jag har också testat mig för celiaki men det provet visade att jag inte hade det. När jag slutade äta gluten upphörde dock mina problem med gasig och orolig mage i princip helt. Jag har också läst om många med liknande problem som också upplevt sig hjälpta med att undvika gluten. Finns det inte mycket som talar för att personer med känslig mage/IBS kan bli hjälpta av att undvika gluten?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Det finns en del som talar för att VISSA människor med IBS mår bättre i sin mage när de äter glutenfritt. Kanske inte för att de undviker just gluten utan för att de drar ned sin brödkonsumtion (bröd innehåller mycket mer än gluten).

Per J: I programmet sade de väl att en lång jäsning bryter ner gluten? Hörde jag fel?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Det stämmer inte att det gör att ”vanligt” bröd med t.ex. vete blir glutenfritt av långsam jäsning. Vanligt vetebröd innehåller ca 40 000 – 60 000 mg gluten/kg vilket ska jämföras mot gränsvärdet för glutenfritt på 20 mg gluten/kg.

VillVeta:vad innebär kvast grad 3!?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Det är en skala som svenska patologer använder för att beskriva tunntarms-slemhinnans utseende. Grad 3 är villusatrofi vilket i Sverige talar mkt starkt för celiaki.

Eva: Koppling mellan gluten och vaskulit (churg strauss syndrom)?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Hej! celiaki är troligen kopplat till vaskulit men om det just är kopplat till CS syndrom vet jag inte.

Anonym: Kan man ha celiaki utan att ha känt några tydliga symptom? Hur vet man om man är överkänslig eller intolerant?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja. Det kan man men det är sällsynt. Enda sättet att veta säkert är att testa sig (med i första hand ett blodprov).

Bella: Tål glutenallergiker vetestärkelse?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Personer med celiaki tål specialframställd vetestärkelse som märks ”glutenfri”. Många veteallergiker kan äta produkter med specialframställd vetestärkelse men inte alla. De bör prova det i samråd med läkare och dietist.

Marie/Sköld: Jag har en autoimmun sjukdom (Hashimoto's) och har läst att det kan vara bra att då skippa gluten. Stämmer det? Är det något särskilt jag behöver tänka på när jag äter glutenfri kost. Har ätit det i ca 6 veckor. Är inte lika hård i magen. Kan jag förvänta mig någon annan positiv effekt?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Nja, det du bör göra är i första hand att utesluta att du har diagnosen celiaki. Om du har det så bör du utesluta gluten. I annat fall skulle jag inte utesluta gluten.

M: Min dotter, 7 år, blev diagnostiserad med celiaki efter blodprov i vintras. Hon har redan högre risk att drabbas av diabetes eftersom hon är med i Teddystudien. Hur mycket ökar risken för diabetes när hon har celiaki? Och kan den glutenfria kosten påverka utvecklingen?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: 1. risken för diabetes hos en patient med celiaki är ca 2.5 gånger förhöjd. Hos friska svenska barn är risken för diabetes 1/300, så hos barn med celiaki så skulle jag gissa på att 1/100 får diabetes, kanske något mer.

jag tror inte att en glutenfri kost nu förhindrar risken att utveckla diabetes. Jag tror att det är genetiska faktorer som i första hand styr detta.

Anette: Hur ofta bör man gå på kontroll när man har diagnostiserad celiaki?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Det beror på hur gammal man är. Under barndomen / puberteten tycker jag att man bör komma vartannat/vart tredje år. Senare i livet kan man glesa ut kontrollerna om man mår bra.

Mia: Hej! Jag har diagnosen celiaki men har inga fysiska symptom när jag äter gluten, upptäcktes av en slump. Hur vet jag att det är just gluten jag är allergisk emot och inte andra ämnen i vete som de pratade om i programmet, exempelvis Fodmap? Hur lång tid tar det för tarmen att läka från det att man börjar äta glutenfri kost till att den är helt återställd?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: om du fått diagnosen celiaki så tror jag att du har celiaki. Då tål du inte gluten resten av livet även om du inte får omedelbara symptom när du äter gluten.

2. det tar alltifrån ett par månader till ett par år, eller ibland ännu längre innan tarmen läker. Hos vissa patienter blir tarmen bättre men läker inte ut helt någonsin.

Anna : Finns det någon gratis hemsida där man kan ta del av glutenfria recept (säker källa)?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Gå gärna in på Celiakiförbundets hemsida. I övrigt kan tyvärr inte Livsmedelsverket hänvisa till särskilda sidor med recept.

Ellen 83 år: Hej! Har gjort en gentest (DNAhealthControl) som indikerar ”märkbar förutsättning för glutenintolerans”. Symptom som blivit bättre av glutenfritt är förstoppning (fekalom) och gasbildning, men har fortfarande hudbesvär (Psoriasis, nytt för mig) Har diabetes typ 2 sedan 33 år. Blodprov visar ej glutenintolerans. Bör jag undvika gluten helt eller år det ok med delvis?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Det finns inga DNA-tester som är bättre än att de kan påvisa en 4% risk för celiaki. Om ditt DNA-test är positivt innebär det alltså att din risk att få celiaki senare i livet är ca 1/25.

Gunilla: Hur ser skillnaden på celiaki och veteallergi ut?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Glutenintolerans och allergi mot spannmål är två olika sjukdomar. Vid glutenintolerans tål man inte de proteiner som finns i vete, råg och korn. Tarmen skadas då, vilket ger näringsbrist. Vid allergi mot spannmål är det oftast vete man inte tål. Den som har veteallergi kan få allergiska symtom som hudutslag, magont och andnöd. Läs gärna via följande länk http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/allergi-och-overkanslighet/gluten/

LucyY: När blir det screening av barn för celiaki?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Jag hoppas att det inte blir någon allmän screening för celiaki. Screening har både för och nackdelar och när det gäller celiaki tycker jag att vårt nuvarande system (att leta vitt och brett när vi misstänker det) är bättre än att screena hela befolkningen

Sandra: Om man tar bort gluten kan man då reagera starkare på andra födoämnen som man ha en känslighet mot?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Nej, sannolikt inte.

Eva: Enkel fråga: Vilka spannmålssorter är minst/mest glutenhaltiga? Vete har kanske mest gluten? Bulgur, couscous tex?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Bulgur och cous cous är båda baserade på vete och innehåller därför mycket gluten. Quinoa använder en del som ersättare för dessa och det innehåller inte gluten.

anne : kan ni säga nåt om sekundär laktosintolerans kopplat till celiaki?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: när man har celiaki så ses en inflammation i tunntarmen. Tarmluddet förstörs. Eftersom laktas som bryter ned mjölksocker sitter längst ut på tarmluddet så saknas det hos patienter med svår tarmludds-skada. När man äter glutenfritt växer tarmluddet ut igen och då återkommer oftast förmågan att bryta ned mjölksocker.

ulf: Om ett barn med autoimmuna sjukdomar har testats negativt för celiaki i småbarnsåldern, kan det hända att man utvecklar detta senare, och alltså bör ta nya prov?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja. Det finns inte något definitvt råd om ”antal år” här. Läkare gör annorlunda. men ett sätt kan vara att kontrollera ett genetiskt test för att se om barnet överhuvudtaget kan utveckla celliaki i framtiden.

Jakob: I programmet sas att andra ämnen i vete utom själva proteinet kan vara skadligt för glutenintoleranta. Betyder det att man ska undvika till exempel vetestärkelse om man är glutenintolerant?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Via celiaki/glutenintolerans är det just gluten (gliadin och eventuellt glutenin) som är skadligt. Vid NCGS skulle det kunna vara t.ex. vissa kolhydrater men detta är fortfrande oklart. Vid veteallergi kan man reagera på allergen (proteinbitar) både inom gluten men också inom andra veteproteiner.

Farhio: Varför får man celiaki???

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: 1. man har en viss genetik.

2. man äter gluten

3. någon ytterligare faktor som vi inte känner till

(4. och sedan krävs förstås att någon ställer diagnosen för att man ska känna till sin sjukdom)

Vårdpersonal: Hej! Finns det ngn generell rekommendation för hur länge och vilka mängder gluten man bör äta för att ett blodprov (celiaki-test) ska bli tillförlitligt om man dessförinnan ätit glutenfritt en längre tid? Tack på förhand!

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Det här diskuteras rätt ofta. Det finns olika åsikter. Men ett par månader (minst) är rimligt om man inte utvecklar symptom dessförinnan.  

Sven-Åke: Hej som glutenintolerant måste man läsa innehållsförteckning ordentligt.Detta är svårt då texten är alldeles för liten.Finns väl 14 olika allergier som borde visas på ett lättare sätt.Vet ni vad som kan göras för o underlätta detta

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Vete, råg och korn tillhör de ämnen som särskilt ska framhävas i ingrediensförteckningen så att det ska bli lite lättare att läsa sig till om de ingår. Läs mer via följande länk

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/allergimarkning1/

GLUTIS: Kan en glutenintolerant reagera på majs, dvs på majsproteinet?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Majs ska inte utgöra något problem via celiaki/glutenintolerans. Välj gärna majsprodukter märkta ”glutenfri”.

PappaAutist: Känner du/ni till några som helst vetenskapligt styrkta kopplingar mellan celiaki och autism...!?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Vi har själva studerat detta. 

1. Det finns ingen koppling mellan celiaki och autism.

2. Däremot testas autism-patienter oftare för celiaki och kanske är det därför det finns studier som talar för att autism-patienter har litet mer ospecifika (men inte specifika) antikroppar mot gliadin (besläktat med celiaki/gluten).

Amanda: Vinägern till sushi ska innehålla gluten. Innebär det att glutenintoleranta bör undvika sushi?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Jag tror onte att all sushivinäger innehåller gluten. Titta på ingrediensförteckningen på de som säljs i affär och be att få titta på sushirestaurangens flaska.

Susanne: Försöker igen; Finns det ngt samband celiaki/veteallergi och psoriasis?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja det finns en svag koppling mellan celiaki och psoriasis. men riskökningen är liten. Jag känner inte till någon koppling mellan veteallergi och psoriasis.

Lisa: Kan en biopsi visa fel?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: ja. Den kan missa en celiaki. Har man otur och tar biopsin på fel sätt så kan biopsin bli skev och svårtolkad.

Fialotta : Samband mellan migrän och celiaki? Samband mellan migrän och gluten?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Patienter med celiaki har oftast huvudvärksdiagnoser men:

1 riskökningen är mycket liten

2 de flesta med celiaki har inte huvudvärk och vice versa

3. det är inte troligt att celiakin orsakar huvudvärken

Hanne: Är det sant att enstaka individer kan växa ifrån sin glutenintolerans? Kan man testa sig med några års mellanrum?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: nej.

Daniel: Är de självtest som säljs tillförlitliga eller rekommenderar ni att man söker sig till vården direkt om man misstänker att man är glutenintolerant? Eller ska man testa att äta glutenfritt i någon vecka och se om man blir bättre?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Man ska söka vården. Jag avråder från självtest.

LucyY: Finns risk för ADHD om man har odiagnosticerad celiaki?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Sannolikt finns en ökad risk för ADHD både hos den som har en odiagnostiserad celiaki och den som har en behandlad celiaki.

Patrik: Hej, jag är glutenintolerant och såg programmet ikväll, bör jag undvika glutenfria produkter då de innehåller mer fett och socker?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket: Välj gärna glutenfria produkter med högt fiberinnehåll och lite eller inget tillsatt socker. Fetthalten kan du också läsa dig till på förpackningen. Jag tror särskilt dietisten i programmet ville få fram att en produkt inte blir nyttigare bar för att det står ”glutenfritt”.

Ralf : Ett barn som testas positivt för celiaki kontrolleras ett år senare. Kan diagnosen förändras?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja, det händer att man har övergående förhöjda blodprover som försvinner spontant. Men om både blodprov och tunntarmsprov varit positiva så är det oerhört ovanligt att diagnosen förändras/försvinner.

Bobby 73: Är både gluten- och laktosintolerant samt har IBS. Får ofta problem på restauranger trots att jag informerar väldigt tydligt vilka problem jag har, men är väldigt känslig för kontamination. Har problem med att krydda maten förutom salt och peppar. Tips om några andra kryddor som är OK?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Just kryddblandningar kan innehålla vete. Läs därför ingrediensförteckningen. Om du själv kryddar maten med färska kryddor finns det ingen gluten i de t.ex. basilika, oregano, timjan, koriander mfl.

Oklar diagnos: Hej! Om blodprov visat förhöjda antikroppar, men biopsi inte visat villusatrofi: kan det då vara skadligt att äta gluten? Kan andra organ än tarmen skadas? Tack på förhand!

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Det beror litet på hur höga antikroppsvärden man har haft... om de varit riktigt höga men biopsin är negativ så är det nog ändå troligt att man har celiaki (i alla fall om man har tydliga symptom). Då bör man undvika gluten. 

Om andra organ kan skadas. risken för andra sjukdomar är ökad hos patienter med celiaki – kanske spelar tiden man utsatts för gluten roll för den risken.

Sandra: Om man har en känslighet mot gluten och tar bort glutenet. Tar man lättare upp annan näring då?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: ja.

Men du bör först utredas för celiaki.

Rudildo: Hur kan glutenfritt få innehålla gluten? Man säger nolltolerans för att vara frisk men produkter får ändå innehålla gluten?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Att det finns ett gränsvärde för gltuenfritt (20 mg gluten/kg) innebär inte att det är okej för företag att förorena produkter upp till detta gränsvärde. Det finns mycket annat som reglerar märkningen ”glutenfri”. Läs mer via följande länk

http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/produktion-av-livsmedel/sarskilda-naringsandamal/produktgrupper-sar-nar/glutenfria-laktosfria-och-andra-fri-fran-livsmedel/

Marianne: Bör man göra kontroll gastro efter något år?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Hos en del vuxna görs kontrollbiopsi. Jag tycker att kontrollbiopsi bör göras om. 1. diagnosen vid första biopsin var tveksam. 2. om patienten inte blir bra trots glutenfri kost. 3. om man misstänker annan tarmsjukdom utöver celiaki. 4. Det finns också data som talar för att utläkning i tarmen skyddar mot olika sjukdomar och vill man veta om tarmen verkligen läkt ut så behöver man göra en kontrollbiopsi.

Frida : Vad är tyst celiaki, hur diagnostiseras det?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Tyst celiaki är en symptomfri celiaki. Diagnosen ställs även här med blodprov, och sedan helst tunntarmsprov därefter.

Dan: Hej! Om man inte har glutenallergi, vad finns det för nackdelar respektive fördelar med att äta mat som innehåller gluten både på kort och lång sikt?Är det något som man borde hålla koll på eller är det som med allt annat, ät lagom?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket: Att äta varierat och lagom mycket är bland de bästa råden som finns :) Läs mer via följande länk http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/

Göran: Innebär ett normalt transglutaminasvärde att tarmen bör vara läkt ??

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja, ett normalt värde talar starkt för utläkning.

anne : tack för goda svar. och så det med endometrios, kan det finnas samband med celiaki?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja, det finns ett samband men det är svagt. De flesta med endometrios drabbas inte av celiaki och vice versa.

Önskar svar: Är det farligt för barnet att jag äter glutenfri kost nu när jag är gravid trots att jag inte har celiaki?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Det finns det inget som pekar på. Ät tillskott med folsyra. Din barnmorska kommer hålla koll på ditt järnvärde för att se om det blir för lågt.

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/gravida/

Nyfiken: Vad är den fysiologiska förklaringen till att man kan bli förstoppad vid obehandlad celiaki? Blir tjocktarmen påverkad, eller bara tunntarmen?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: tjocktarmen brukar inte påverkas. Bara tunntarmen. Förstoppning är nog vanligare hos den som äter glutenfritt än som har en odiagnostiserad celiaki.

adhd girl: Hej, Jag har diagnos adhd och har blivit rekommenderad att undvika gluten helt (även mjölkprotein) och då skall det bli bättre. Stämmer det verkligen? Vad är sambandet? Tack.

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Nej, det finns inga bra studier som visar att man som ADHD_patient utan celiaki blir bättre av glutenfritt.

NC: Provar igen Är det ngn skillnad mellan gamla o nya moderna vetesorter vad gäller gluten/ svagt starkt gluten?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Det är en väldig marginel skillnad. Vissa vetesorter kan innehålla ca 8 % gluten och andra ca 10 % gluten.

Christin: Har celiaki diagnosticerad enbart via blodprov. Hade 84 i transglutaminas. Vid kontroll 1½ år senare låg värdet på precis under gränsvärdet, 5,6 tror jag att det var. Har inte gjort någon gastroskopi alls. Enligt läkaren var det normaliserade blodprovet tillräckligt för att kunna säga att tarmen läkt. Stämmer detta?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Det är mycket troligt att du har celiaki, i synnerhet om du hade symptom när du hade 84 som försvunnit när du börjat äta glutenfritt.

E.A.: Hej ! Syns det vid gastroskopi om man har celiaki eller behöver man ta biopsi I samband med det för att veta säkert ?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: man behöver ta en biopsi för att veta säkert.

Bosse: Innehåller fullkorns rågbröd mindre gluten än vetebröd?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Det är endast en marginel skillnad. Fullkornsbröd bidrar med fullkorn så det finns positiva fördelar med att äta det om man inte har celiaki.

glutenfråga : försöker igen: kan man vara mer eller mindre känslig mot gluten även om man fått en diagnos? Kan man testa själv hur mycket man tål?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: ja, sannolikt finns individuella skillnader, men jag tycker att den som har celiaki ska göra sitt yttersta för att undvika all gluten.

Malin: Finns det något som heter glutenöverkänslighet?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Vi brukar tala om non-celiac gluten sensitivity, det är det du menar och innebär att man tycker att man mår sämre av gluten fastän man inte har celiaki. Diagnosen finns inte på pappret.

Elli: Jag undrar varför många glutenfria produkter ändå innehåller vetestärkelse? Då är det ju inte glutenfritt. Det sägs att det innehålller tillräkligt lite gluten för att få kallas glutenfritt men det är ändå skadligt för dem med celiaki. Ska man behöva läsa ingredienser på en produkt som det står glutenfritt på? Det känns väldigt osäkert att handla.

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Glutenfria produkter får numera innehålla specialframställd vetestärkelse. Tidigare fick den specialframställda vetestäkrelsen innehålla 200 mg gluten/kg. Det sänktes 2012 till 20 mg gluten/kg. Det kan därför finnas många som förut inte kunde äta dessa produkter men som numera kan det.

http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/produktion-av-livsmedel/sarskilda-naringsandamal/produktgrupper-sar-nar/glutenfria-laktosfria-och-andra-fri-fran-livsmedel/

Tompa: När bildas glutenet av de två proteinerna

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Gluten i vete är uppbyggt av de två proteinerna gliadin och glutenin. Det finns i vetekornets kärna.

Eric S: Finns koppling mella IgAN och gluten?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja, patienter med celiaki har en ca 3 ggr ökad risk för IgA nefropati. Men de allra allra flesta celiakipatienter får aldrig några njursjukdomar.

Frida : Om man undviker gluten ( i samband med fodmap diet, utan att ha celiaki), för att undvika näringsbrist, hur ofta bör man tillföra gluten i sin kost?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Det är inte gluten som man kan behöva äta utan livsmedel som gluten finns i t.ex. fullkornsprodukter som är riska på fullkorn, järn och folsyra. Men dessa näringsämnen kan man också få i sig på andra sätt. Det gäller bara att tänka till lite extra då.

Åsa: Min dotters dietist säger att hon antagligen kan äta upp till 100 ppm. Hur märker man att hon kan det? Hon har alltid legat bra på årsproverna. Vad avgör skillnaden på 20 och 100 ppm?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket: Gränsvärdet för glutenfritt är 20 mg gluten/kg och för ”mycket låg glutenhalt” 100 mg gluten/kg. Livsmedelsverket känner dock inte till några produkter märkta ”mycket låg glutenhalt”.

Mimmi: Jag har varit gluten och laktosintolerant så länge jag kan minnas, hur vanlig är den kombinationen?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: det beror på hur gammal man är. I barndomen är laktosintolerant mycket sällsynt. Hos vuxna är det vanligare, framförallt i vissa grupper (i synnerhet om du har icke-nordiskt ursprung).

Tim: Är risken för att bli glutenintolerant större om man har släktingar som har det?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: ja. Risken är nog 7-8 gånger större.

Coco Banton: Är det svårare att ställa diagnosen celiaki om man har IgA-brist?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja, eftersom blodprovet i vanliga fall baserar sig på just IgA (och det har man inte när man har brist), man får då ta IgG istället och sedan bekräfta diagnosen med biopsi, men det går,

Eva-Lena : Finns det koppling mellan gluten och histaminintolerans?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: inte vad jag känner till.

Marie: Finns det ett samband mellan mjölkproteinallergi och känslighet för extra mycket gluten? Tacksam för svar Marie

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Nej. Men personer som diagnostieras med celiaki har ofta en samtidig laktosintolerans eftersom enzymet laktas (som man har brist på vid laktosintolerans) sitter i tarmluddet och om det är förstört har enzymet försvunnit. Många kan äta laktos igen när tarmslemhinnan läkt. 

Kriss: ev. samband känslighet mot vete och sjögrens syndrom? JAg har det och min mage mår bättre om jag äter produkter utan vete, men kan det påverka min sjögren också om jag undviker vete?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Det finns många patientrapporter från människor med autoimmuna tillstånd som uppger att de blir bättre av glutenfritt men mycket litet forskning har gjorts på området.

Lisa : Hej! Kan man få klåda och knottrig hud när man får i sig gluten? Bör man oroa sig för följdsjukdomar?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: risken för vissa hudsjukdomar är förhöjd hos celiakipatienter. Nej, jag skulle inte oroa mig för följdsjukdomar.

Ingela : Har hört att det förr var ca 4 olika proteiner i vete men idag är över 40 st. Stämmer det?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Det stämmer inte. Det har nog snarare att göra med hur man kemiskt kan analysera dessa proteiner.

Malin : Celiaki, diagnos för ca 7 månader sedan. Gått i minst 12 år obehandlad. Får uppblåst, ond mage av mjölkprodukter (också laktosfria) har detta med skadad tarm att göra? Tål plötsligt inte heller lax efter att jag la om kosten (torsk och vit fisk går bra) något samband med celiaki?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Jag känner inte till något samband mellan celiaki och fiskkonsumtion

Hasse med ME: Hej. Jag har ME/CFS. Finns det några fördelar med att börja med glutenfritt??

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Nej, jag tror inte det.

Roy: Jag har gjort test (mätning av lgE) som tyder på att jag i varje hade en intolerans mot vete och gluten. När jag vänt mig till min husläkare så hävdar denne att det inte finns något som kan kallas ”intolerans”. Då jag på egen hand gjorde en ganska radikal omläggning av min diet fick jag i varje fall en remiss till en näringsspecialist – i syfte att följa upp så att jag får i mig behövliga näringsämnen. Även näringsspecialisten saknade kännedom om begreppet ”intolerans”. Är intolerans (som skiljer sig från allergi) ett vedertaget begrepp inom offentlig vård / läkarvetenskap? Vart skall jag vända mig för att få hjälp / förståelse inom den offentliga vården?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Nej! intolerans på det sätt du använder det är inte ett vedertaget begrepp för gluten.

Urban: Kan man tåla fet mat sämre när man har celiaki?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Nej. Däremot kan personer med magkatarr och magsår tåla t.ex. friterad mat sämre.

Riskakan: Hej! Enligt min mamma diagnosticerades jag med celiaki i 2-3årsåldern och åt under flera år glutenfri kost. När jag sedan var 6-7år gammal kunde jag äta gluten igen utan diarre eller kräkningar. Är vuxen nu och har börjat fundera kring det här med gluten pga min bakgrund. Är det farligt för mig att äta gluten nu även fast jag inte får några direkta reaktioner av det?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja, sannolikt tål du inte gluten (det enda skälet till att du skulle tåla det är om din diagnos som barn var fel). jag tycker att du bör testa dig igen.

Hanna: Jag har en kronisk autoimmun blodsjukdom (ITP) Immunförsvaret attackerar mina trombocyter och gör mig väldigt energilös. Tror ni att en glutenfri kost kan hjälpa mig att må bättre?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Nej, jag tror inte att en glutenfri kost hjälper dig att må bättre, tyvärr.

Nina: Hej, är det vanligt att vara känslig mot socker i samband med glutenintolerans.

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: mkt ovanligt.

Lilian: Kan det vara jästen som ger orolig-gasig, mage? Inte själva mjölet alltså.

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Nej. Men fibrer (långa kolhydrater) kan brytas ner av tarmbakterier vilket kan ge gaser. Det är dock ofarligt.

Jakob: Man säger att glutenintolerans inte är en allergi, gäller det även om det är immunförsvaret som reagerar på infektionen som glutenet orsakar?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: Ja, det är inte en allergi. immunförsvaret reagerar och ger inflammation (inte infektion). 

Tina: Kan celiaki uppkomma i 50-års ålder?

Jonas Ludvigsson, glutenforskare: ja

Glutenintolerant : Många glutenfria produkter som mjölmixer och bröd innehåller rismjöl, hur ställer man sig till detta när man ska minska andelen ris i kosten med tanke på förekomsten av arsenik?

Ylva Sjögren Bolin, rådgivare Livsmedelsverket:

Läs om arsenik i ris via följande länk

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.