Foto: TT

120 år gammalt tryckrekord slaget

Publicerad
I morse uppmättes det högsta lufttrycket för oktober månad på 120 år i Sverige. Senast det var ett så högt lufttryck i Sverige så här års var i oktober 1896.

I Sverige varierar lufttrycket vanligtvis mellan 950 och 1050 hPa. Det högsta lufttrycket som uppmätts i Sverige är 1063,7 hPa den 23 januari 1907 i Kalmar och Visby. Det lägsta lufttrycket är 938,4 hPa den 6 december 1895 i Härnösand.

Men att det är så här högt lufttryck redan i oktober är alltså historiskt.

I morse uppmättes 1050,2 hPa i Vilhelmina och därmed slogs det gamla rekordet för oktober från 1896 då Stockholm hade 1048,6 hPa.

– Vi vet inte exakt varför det är så högt tryck nu, men kombinationen kall luft och mäktigt högtryck skulle kunna vara en orsak, säger Jannicke Geitskaret, meteorolog på SVT Nyheter.  

Blir vi påverkade av det höga trycket?

– Det är en intressant fråga. Många hävdar att man mår efter vädret, men vi vet inte exakt hur det ligger till. Det kan säkert vara så att man kan känna av om vädret ställer om väldigt snabbt och till exempel få ont i huvudet.  

Fakta: Lufttryck

Visa

Lufttrycket mäts med barometer och anges numera i hektopascal, förkortat hPa. Före år 1986 användes i Sverige fortfarande enheten millibar, förkortat mb. Det är mycket lätt att omvandla mellan hektopascal och millibar, 1 millibar är nämligen exakt lika med 1 hektopascal.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer