200 miljoner år gamla löv kan ge svar om massdöd

Uppdaterad
Publicerad

Hur har djur och växter klarat de förhistoriska massutrotningar som drabbat jorden? Den frågan hoppas forskare i ett nytt projekt vid Naturhistoriska riksmuseet kunna svara på med hjälp av rester från 200 miljoner år gamla löv.

Fröormbunkarna är en grupp utdöda växter som utrotades vid någon av de fem massutrotningar som drabbade jorden för många miljoner år sedan.

Tack vare fossiler har man hittat löv från 200 miljoner år gamla fröormbunkar som är besläktade med världens äldsta trädsort, Ginkgo Biloba. Nu vill forskare vid Naturhistoriska riksmuseet försöka hitta svar på hur djur och växter har förhållit sig till ändrade förutsättningar, det sägs nämligen att vi nu lever i den sjätte massutrotningen, som orsakats av människan.

– Vi ska ta den här ginko-växten och ha den i växthus med olika koldioxidhalt, det kan vara olika temperaturer, olika fuktighet, för att se hur den svarar på förändringar, säger Vivi Vajda, professor i palebiologi vid Naturhistoriska riksmuseet.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.