Yttemperatur. Läs mer i WMO:s rapport. Foto: WMO

2012 kan bli ett rekordår

Uppdaterad
Publicerad

Enligt WMO så tyder de första tio månaderna under 2012 på att det här kommer bli ett av de tio varmaste åren hittills.

Åren 2001-2011 var alla bland de varmaste åren sedan man började mäta temperaturen, och enligt Meteorologiska världsorganisationen WMO, så tyder de första tio månaderna under 2012 på att det här kommer bli ett av de tio varmaste åren hittills. Och det trots den kyla som La Niña orsakade i början av året.

WMO:s preliminära årliga uttalande om tillståndet i det globala klimatet lyfte också fram en avsmältning av den arktiska havsisen som saknar motstycke och ett flertal extrema väder- och klimathändelser som påverkat många delar av världen. Rapporten släpptes i dag för att informera förhandlarna på plats vid FN:s klimatkonferens i Doha, Qatar.

Nästan en halv grad över

Jämfört med samma period under tidigare år, så långt tillbaka som mätningarna pågått (sedan 1850) så har perioden januari till oktober i år har varit den nionde varmaste. Den globala mark- och havsytetemperaturen låg på cirka 0,45 grader över genomsnittet under motsvarande perioder för åren 1961-1990, visar rapporten.

Väderfenomenet La Niña under början av året hade en kylande effekt på den globala temperaturen. Men sen blev det varmt. Perioden maj till oktober var bland de fyra varmaste som nånsin uppmätts, jämfört med samma perioder under tidigare år.

– Naturligt förekommande klimatvariationer till följd av väderfenomen som El Niño och La Niña påverkar temperaturer och nederbörd. Men de påverkar inte den långsiktiga trenden med stigande temperaturer till följd av klimatförändringarna, orsakade av människan, säger WMO:s generalsekreterare Michel Jarraud.

Rekordår även för havsisen

Arktis havsis nådde sin minsta årliga utsträckning (den 16 september i år) sedan starten av satellitmätningarna . Det var 18 procent mindre än det tidigare rekordlägsta från den 18 september 2007. Den minsta utsträckningen i år var 49 procent (över tre miljoner kvadratkilometer – eller nästan lika stort som hela Indien) mindre än genomsnittligt minimum för åren 1979 till 2000. Ungefär tolv miljoner kvadratkilometer arktisk is smälte ner i havet mellan mars och september i år.

– Omfattningen av den arktiska havsisen nådde i år en ny rekordlåg nivå. Den alarmerande takt som den här avsmältningen har i år belyser de långtgående förändringar som sker i jordens hav och biosfär. Klimatförändringarna sker inför våra ögon och kommer att fortsätta att göra det, som en följd av en hög koncentration av växthusgaser i atmosfären – vilken har ökat konstant och som nu återigen nådde nya rekord, säger Michel Jarraud.

WMO kommer släppa en tioårsrapport om klimatets tillstånd (”2001-2010, A Decade of Extremes”) nu på tisdag. Den lyfter fram uppvärmningstrenden för hela planeten och hur den påverkar vår hälsa, livsmedelsförsörjning och socioekonomiska utveckling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatmötet i Doha

Mer i ämnet