2015 varmaste året i jordens moderna historia

Uppdaterad
Publicerad

2015 var det varmaste året hittills i jordens moderna historia. Det visar statistik från amerikanska klimat- och miljöorganet NOAA.

Under fjolåret var den globala genomsnittstemperaturen 0,9 grader Celsius högre än genomsnittet för hela förra århundradet, vilket är den högsta noterade temperaturen under perioden 1880-2015.

– Nu är det officiellt. 2015 var med bred marginal det varmaste året, skriver NOAA på sin webbsida.

Under december i fjol var dessutom jordens genomsnittstemperatur över land och hav den högsta någonsin för en månad under den 136 år långa mätperioden, står det vidare i rapporten.

Tidigare har bland andra den meteorologiska världsorganisationen WMO meddelat att 2015 med största sannolikhet skulle bli det varmaste året sedan mätningarna började.

Dessutom väntades höjningen nå en symbolisk gräns. För första gången kommer den genomsnittliga höjningen troligen att nå upp till en grad, jämfört med utgångsåret 1880, sade WMO i slutet av november.

Så blev dock inte riktigt fallet. Höjningen stannade på 0,9 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.