31 år sedan Tjernobyl – Nya betongkammaren ska ta hand om reaktorresterna

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag är det 31 år sedan Tjernobylkatastrofen. En ny övertäckning av kärnreaktorn är på plats sedan fyra månader, men arbetet är inte slut. Mycket ska hända under ytan när gamla reaktorrester ska rensas bort.

I paniken direkt efter kärnkraftsolyckan den 26 april 1986, täcktes kärnreaktorn med betong, grus och annat material i ett försök att stoppa branden och strålningen. Sex månader senare var en 25 000 ton betongsarkofag färdig, som skulle stänga in strålningen från reaktorn. 

Nya jättebygget ...

Med åren började den rosta och vittra sönder, så för sju år sedan påbörjades bygget av en ny överbyggnad. Den är till skillnad från den gamla sarkofagen inte bara en enorm betongklump. Inuti finns till exempel två stora lyftkranar installerade, som kan röra sig sidled inne i byggnaden.

... ska montera ner ...

Tanken är att man med dessa ska montera ner den gamla sarkofagen.

– Först måste vi få bort taket över den exploderade reaktorn, efter det måste vi få bort all cement för att till sist komma åt bränslet i hjärtat av reaktorn. Byggnaden beräknas hålla i max 100 år, så det är så lång tid vi har på oss, säger Nicolas Caille, projektledare för byggnadprojektet.

... så reaktorn kan slutförvaras

Det radioaktiva materialet ska sedan finfördelas så att det kan slutförvaras. I närheten av olycksplatsen håller man nu också på att bygga en 75 000 kubikmeter stor slutförvaring, där det radioaktiva avfallet är tänkt att förvaras. Materialet beräknas dock vara skadligt i 25 000 år framöver.

Se mer i Vetenskapens värld, måndag 20:00 i SVT 2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.