40 procent av svenskarna löptränar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Löparrapporten från Svenska friidrottsförbundet använder omkring 40 procent av befolkningen löpning som träningsform.

Både antalet lopp och antalet anmälda till officiella långlopp har mer än fördubblats de senaste tio åren. I år är 416 lopp planerade, enligt Svensk friidrott, men siffran förväntas bli högre när fler lopp rapporteras in.

Förra årets slutresultat var att 687.502 löpare deltog i ett lopp, det är en liten minskning sedan året innan och som förklaras av att engångsloppet Stockholm tunnel runt drog 42.381 deltagare.

Skillnader mellan män och kvinnor

Män springer i något högre utsträckning än kvinnor och de verkar även vara mer benägna att deltaga i löpargrupper och att uppnå tids- och distansmål. Kvinnorna som deltog i undersökningen uppgav oftare än männen att deras mål med träningen var att må psykiskt bra och att komma i form.

Undersökningen tyder även på att kvinnor lockas mer av upplevelselopp och välgörenhetslopp än männen, som lockas mer av terränglopp.

Mer om varför träning gör oss smartare och om smartare löpträning i veckans Vetenskapsstudion, i SVT Play från lördag 9.00 eller i Kunskapskanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.