Gråsparv Foto: Hasse Holmberg / TT

400 miljoner fåglar har försvunnit

Uppdaterad
Publicerad

Gråsparven, sånglärkan och staren är bara några av de fågelarter som minskat kraftigt de senaste 30 åren. Forskarna tror att det är jordbrukens fel.

Fåglarna i Europa är i dag långt färre än de var för några årtionden sedan. Antalet har minskat med nästan en halv miljard individer sedan 1980, enligt en ny studie. Det innebär en minskning med 20 procent inom loppet av 30 år.

Studien, som publiceras i Ecology Letters, bygger på de uppskattningar av häckfåglarnas antal i Europa som gjorts i samtliga europeiska länder. Totalt har data över 520 arter i 52 länder analyserats. Med dessa uppgifter har forskarna, som är verksamma i Storbritannien och Tjeckien, kommit fram till att det sannolikt fanns 2 063 miljoner – drygt två miljarder – fåglar på kontinenten år 1980.År 2009, exakt 30 år senare hade antalet sjunkit till 1 641 miljoner. Det innebär en förlust på nästan 422 miljoner fåglar.

Stor tillbakagång

Även om sådana siffror måste betraktas med försiktighet är det uppenbart att fågelfaunan på kontinenten upplevt en dramatisk tillbakagång. De arter som tappat mest är några av de vanligaste och mest spridda av Europas fåglar: gråsparven, sånglärkan och staren. Totalt svarar 36 av de talrikaste fåglarna för cirka 90 procent av de totala förlusterna. Tillbakagången syns i de flesta av länderna. I Sverige är det konstaterat sedan länge att sånglärkan, staren och andra fåglar minskat kraftigt.

Livsfientliga åkrar

I första hand är det fåglar i jordbrukslandskapet som tagit stryk. De storskaliga förändringar som ägt rum, med färre häckar, diken och buskar, och med ökad andel höstsådda grödor, har lett till att fåglarna i dag har färre platser att häcka på och mindre med insekter att leva på. Samtidigt påpekar forskarna att vissa fågelgrupper har ökat, exempelvis rovfåglar, gäss och vissa skogsfåglar. Rovfåglarna har vunnit på att de fredats i nästan alla länder, och gässen på att de inte jagas lika hårt som förr.

Fåglar i Europa

Drygt 500 fågelarter häckar regelbundet på den europeiska kontinenten. Hit hör extremt vanliga arter som bofink och lövsångare, men också sällsynta arter som fjälluggla och spansk kejsarörn.

Enligt den nya studien var antalet individer, alla arter sammanräknade, drygt två miljarder för 30 år sedan. I dag är antalet betydligt lägre, cirka 1,6 miljarder fåglar.

Intressant nog är det i första hand bland små arter som de största förlusterna skett. Däremot har stora arter – tranor, gäss, rovfåglar – generellt ökat.

(Källa: Ecology Letters)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.