Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vargen Zùhr äter lax i sin lya, för 57 000 år sedan Foto: Julius Csotonyi

57 000 år gammal vargvalp funnen i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

En mumifierad varg hittades i Yukon Kanada för över fyra år sedan. Nu har forskarna kommit fram till hur vargen levde och vad den slutligen dog av.

Spela videon för att se bilder på vargmumien.

I Yukon, Kanada hittades en otroligt välbevarad mumifierad varg. Forskarna har uppskattat åldern till 57 000 år. Forskningen är publicerad i Current Biology.

Mumien hittades av en man som letade efter guld i permafrosten. Ett forskarteam har efter att ha undersökt vargen i flera år kommit fram till vad hon har ätit, hur gammal hon var när hon dog och  dödsorsaken. 

– Det här är den bäst bevarade vargen som hittats. Att den dessutom är så här gammal är anmärkningsvärt. Det är ett häftigt fynd, säger Lars Werdelin, professor i evolution och ekologi på Naturhistoriska riksmuseet.  

Yukons lokalbefolkning Tr'ondëk Hwëch'in har gett vargen namnet Zùhr, som betyder varg. Forskarna tror att Zùhr dog när hon låg i sin lya när ingången rasade igen. Hon dog snabbt under kalla och torra förhållanden inkapslad under marken, vilket tros vara anledningen till att hon är så välbevarad.  

Äter fisk 

Efter att ha röntgat vargen kunde forskarna se på Zùhrs armbågar att hon var mellan sex och åtta veckor gammal när hon dog. I den åldern har vargar vant sig av vid sin moders bröstmjölk och börjat äta vanlig mat. Zùhr och hennes moder har ätit mestadels landlevande djur, men även fågel och fisk.  

– Det är väldigt troligt att de har ätit lax. Vargen hittades precis bredvid Yukonfloden där det finns gott om lax, säger Lars Werdelin. 

Släkt med dagens vargar 

Zùhr tillhör en grupp vargar som är förfäder till de vargar som bor i Nordamerika i dag. Hon är även släkt med några av de vargar som bor i Europa och Asien. 

– Det är troligt att Berings sund tidigare var i hopväxt och att djuren kunde vandra fritt mellan kontinentplattorna. Därför kan man hitta ättlingar till Zùhrs familj på båda sidor om sundet, säger Lars Werdelin. 

Forskarna tror att fler vargar kommer att hittas i takt med att permafrosten smälter på grund av klimatförändringar.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer