Foto: TT

Actionspel bra för hjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Att spela snabba actionspel på dator och tv utvecklar hjärnan och synen mer än om man inte spelar alls, eller om man spelar lugnare spel. Dessutom ökar det förmågan att fokusera och koncentrera sig på en uppgift. Det hävdar forskare som granskat hur dataspelande påverkar hjärnan.

Känner du dig uppgiven när du dag efter dag hittar dina barn framför dataspel, där hela poängen tycks vara att skjuta eller spränga så många fiender som möjligt? Önskar du ibland att barnen skulle välja några lugnare och mindre våldsbetonade spel, som kan lära dem något när de ändå tillbringar så många timmar framför skärmen?

Att spela dataspel kan definitivt ha negativa konsekvenser för både barn och vuxna. Men faktum är att de spel som vi föräldrar ofta tycker verkar mest skadliga och meningslösa kan vara de som utvecklar hjärnan mest.

Det hävdar i alla fall  professor Daphne Bavelier, som forskar på kognition vid Rochester University i USA. Enligt henne forskning är det just de snabba actionspelen som tränar upp hjärnan på ett åtminstone delvis positivt sätt.

Fick bättre syn

– Vi samlade ihop en grupp människor och kontrollerade deras syn innan vi började experimentet. Sen delades de in i mindre grupper som fick till uppgift att spela olika typer av dataspel, berättar Daphne Bavelier på den stora vetenskapliga konferensen som pågår i Chicago just nu.

Vissa fick spela actionspel, andra spelade mer sociala spel, en tredje grupp räknespel och så vidare. En timma per dag i två veckor skulle deltagarna ägna sig åt spelandet och efter den perioden kontrollerades deras syn igen.

– Det vi upptäckte var att de som spelade actionspelen fick klart förbättrad syn jämfört med de som spelade andra lugnare spel eller inte spelade alls.

Det här kan verka motsägelsefullt. Hur kan synen förändras på ett positivt sätt av att stirra timme ut och timme in på en dataskärm? Förklaringen är enligt Daphne Bavelier att det inte är ögat som förändras av spelandet utan hjärnan.

Bra vid bilkörning

De ständiga förändringarna på skärmen under spelet innebär att hjärnan tränas i att uppfatta detaljer snabbare och att se kontraster tydligare, en viktig förmåga till exempel vid bilkörning.

– Men detta ska inte tas som ursäkt för att spela timme ut och timme in, säger Daphne Bavelier.  De här positiva effekterna fick vi genom bara en timmes spel om dagen under två veckor. Det gäller heller inte alla typer av actionspel. Spel som bara handlar om att reagera på något på skärmen snarare än att agera självständigt är inte lika utvecklande för hjärnan, säger hon.

Hennes studier har också visat att koncentrationsförmågan kan förbättras av att spela actionspel, något som helt går emot uppfattningen att actionspel skulle kunna leda till att barn utvecklar ADHD.

Enligt Daphne Bavelier innebär myllret av händelser på skärmen att den som spelar måste ha totalt fokus på spelet. Detta i sin tur utvecklar hjärnans förmåga att sortera bort oviktig information och hålla koncentrationen uppe.

Matten blev bättre

En annan egenskap som forskarna upptäckte att aktionrelaterade dataspel tycks utveckla är kopplad till matematiskt tänkande. Det handlar om förmågan att uppskatta antal, hur många prickar man ser på en viss yta, eller hur många kulor som ligger i en burk till exempel,.

– Vi har sett att människor som spelar den här typen av dataspel har en större förmåga göra såna här numeriska uppskattningar än människor som inte spelar. Och vi vet att barn som är bra på såna här mängduppskattningar är bättre på matte i skolan några år senare än barn som inte klarat den här sortens uppgifter lika bra.

Men många får problem

Nu har Dahpne Bavelier inlett en studie där man ska granska om detta verkligen går att koppla ihop dataspel och den här specifika matematiska förmågan. Hon ska följa en grupp sexåringar som spelar actionrelaterade spel och granska hur deras matematiska förmåga utvecklas jämfört med barn som inte spelar den här typen av spel.

Samtidigt varnar hon för spelandets baksidor.

– Vi vet fortfarande alldeles för lite om hur beroendeframkallade spelandet är för barn. Att många får problem är helt uppenbart men det krävs mer forskning för att vi ska kunna leda i bevis exakt hur data- och tvspelande påverkar belöningssystemet i hjärnan och orsaka beroende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.