Ritalin är en av de vanliga adhd-mediciner som, enligt flera studier, kan påverka hjärtat. Foto: TT

Adhd-läkemedel kan rubba hjärtrytmen

Uppdaterad
Publicerad

Adhd-läkemedel kan ge rubbningar av hjärtrytmen hos barn och ungdomar. Det rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Det handlar om de vanligaste adhd-läkemedlen – som till exempel Concerta och Ritalin – som innehåller metylfenidat, visar en stor studie från Sydkorea, enligt Vetenskapsradion.

I studien ingick 150.000 barn och ungdomar som använder adhd-läkemedel. Av dem hade drygt 1.000 fått påverkan på hjärtat.

Kan påverka hjärtat

Även tidigare studier har visat att den här typen av läkemedel kan påverka hjärtat. Studien visar även på några fall av hjärtinfarkter hos barn och unga som skulle kunna bero på läkemedlen.

– Metylfenidat har en stressande effekt på hjärtat och höjer hjärtfrekvensen. Det är en belastning för hjärtat. Har man då dålig blodförsörjning till hjärtat kan de medföra en ökad risk. Men jag ser ingen anledning till att tro att det här är en risk som ökar över tid, säger Bror Jonzon på Läkemedelsverket.

Biverkningar underrapporterade

Barn i Sverige som har problem med hjärtat ska inte få den här typen av läkemedel. Men Bror Janzon säger att vi i Sverige inte riktigt vet hur det ser ut vad gäller eventuell allvarlig hjärtpåverkan av adhd-läkemedel.

Enligt honom är den här typen av biverkningar underrapporterade och han menar att det kan vara så att unga personer som medicinerats för adhd fått allvarliga hjärtrytmrubbningar eller hjärtinfarkt utan att det kopplats ihop med att hen ordinerats adhd-läkemedel.

Studien bakom upptäckten

Ju-Yong Shin et al ”Cardiovascular safety of methylphenidate among children and young people with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD):nationwide self controlled case series study” BMJ 2016 1 june, doi 10.1136

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.