Aldrig tidigare har det krävts så mycket för att få till ett lyckligt äktenskap som nu enligt forskare. Foto: David Ball/Wikimedia commons

Äktenskap svårare men lyckligare än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har det krävts så mycket för att få till ett lyckligt äktenskap som nu, menar amerikanska forskare. Men för de som lyckas är den totala tillfredsställelsen mycket högre.

Nuförtiden handlar äktenskap inte längre om försörjning och heller inte bara om kärlek, nej nu gifter vi oss för att förverkliga oss själva och det ställer helt nya krav. Det är poängen i den så kallade ”The suffocation of marriage” modellen som presenterades på forskarkonferensen AAAS i Chicago i veckan.

– Äktenskapet har aldrig varit så ömtåligt och krävt så mycket omsorg som idag, säger Eli Finkel, professor i psykologi vid Northwestern university i Chicago. Samtidigt är allt färre villiga att investera tid och omsorg på sin relation. Och statistiken talar sitt tydliga språk; nästan hälften av alla äktenskap i USA slutar i skilsmässa.

Tidsbrist

Professor Eli Finkel är själv småbarnpappa och har egna erfarenheter av den livssituation som gör det så svårt att bevara lyckliga äktenskap.

Par där båda arbetar har mycket längre arbetstider nu än för tio år sedan och finns där också barn är den egna partiden ännu mindre. Dagens föräldrar ägnar betydligt mer tid i genomsnitt åt sina barn än vad som var vanligt förr. Allt detta har gjort att tiden när man bara är två tillsammans har minskat. Och när man ses är man ofta för trött för att umgås.

– Många prioriterar teveserier och nachos i soffan före samtal när de väl är tillsammans, menar professor Finkel.

Förändrad äktenskapssyn

Den utvecklingen sker samtidigt som vår syn på vad vi kan förvänta oss av äktenskapet förändrats.

På 1700- och 1800 talen var huvudsyftet med att gifta sig att garantera sin försörjning och undvika svält, men när 1900-talet närmade sig blev det allt vanligare med romantiska äktenskap. Folk gifte sig av kärlek och som ett sätt att manifestera känslor, men under många år levde män och kvinnor mycket olika liv och hade få vardagssysslor gemensamma.

Det började i sin tur förändras under 1900-talets första halva – nu började äktenskapet allt mer väga åt kompanionskap. Sex började bli vanligt även utanför äktenskapet så äktenskapet stod för mer än så. Samhället förändrades samtidigt, så att mäns och kvinnors liv blev mer lika varandra. Maken/makan blev en kompanjon som man delade vardagen och värderingar med i högre grad än tidigare.

Själsfrände

Den senaste utvecklingen som pågått sedan ungefär 1965 går i en mer egoistisk riktning, enligt de amerikanska forskarna. Nu gifter sig amerikaner, och även svenskar kan man tänka sig, framför allt för att utveckla sig själv och göra egna val. Din make/maka hjälper dig att forma din egen identitet och är en viktig del av hur du vill leva ditt liv och framstå själv. Dagens förväntningar på äktenskapet är höga. Din partner ska inte bara dela försörjningsbördan med dig och  tillfredsställa dig sexuellt; hen ska även förstå dig på djupet och vara din själsfrände.

– Jag är egentligen mycket positiv till den här utvecklingen, säger professor Finkel. Om man hittar en kompatibel partner och lägger ner tillräckligt med tid på förhållandet är chanserna att få ett riktigt tillfredsställande äktenskap bättre än någonsin.

Hans recept är att ta sig tid att prata på riktigt och att acceptera att äktenskapet går på sparlåga under perioder när kraven utifrån och småbarnsåren tär på relationen.

Många partners

Men att just äktenskap är den bästa samlevnadsformen, både i samkönade och heterosexuella relationer är han övertygad om.

– Ja, för många är äktenskap fortfarande en viktig institution, men de kan se annorlunda ut nu än de gjorde förr, säger han.

Många är positiva till andra typer av äktenskap där man till exempel är överens om att ha andra partners utanför relationen.

Tittar man bara på hälsoaspekteterna mår människor som ingår i par i genomsnitt bättre än frånskilda och singlar och därför kommer det att fortsätta att vara den dominerande samlevnadsformen ett tag till, förutspår forskarna.

Forskningen som de lade fram i Chicago bygger på en genomgång av många sociologiska, psykologiska och historiska studier och enkäter om äktenskap genom tiderna i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.