Foto: svt/Pernilla Gillback

Akuten i Köping näst bäst i Sverige

Publicerad

Akutmottagningen i Köping är en av landets främsta akutvårdsenheter. Det visar den senaste patientenkäten från SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Patientenkäten har besvarats av drygt 17 000 patienter från 178 akutvårdsenheter i landet. Av de som svarat på enkäten i Köping ger 92 procent av besökarna ett gott betyg.

– Jätteroligt att patienterna ger akutmottagningen i Köping så högt betyg. Det visar att sjukhuset har en mycket bra akutverksamhet med korta väntetider, säger Jan Saaf, verksamhetschef vid Västmanlands sjukhus Köping i ett pressmeddelande.

Allra högst betyg när det gäller helhetsintrycket får akutmottagningen i Norrtälje. På andra plats kommer Västmanlands sjukhus Köping.

Positiv bild av väntetider

Svaren visar att över hälften av de svarande fick vänta mindre än en timme på att få träffa läkare.

Andra undersökningar pekar dock i en annan riktning. Exempelvis Socialstyrelsens rapport, där underlaget samlades in i somras, visar på att varannan patient i Sverige har en väntetid på över tre timmar.

Mindre akutmottagingar i topp

Socialstyrelsen har också uppmärksammat att större akutmottagningar har längre väntetider. Akutmottagningar med 50.000 besök per år eller färre har kortare vistelsetider än riksmedianen och akutmottagningar med fler än 50.000 har en längre väntetid än riksmedianen.

I SKL:s patientenkät så är samtliga mottagningar på 10 i topp-listan på mindre sjukhus. Akutmottagningen vid Västmanlands sjukhus Västerås hamnar längre ned, liksom Jourmottagning Västerås.

– Vi kommer nu analysera resultatet närmare, bland annat varför jourmottagningen får ett lägre betyg. Vårt intryck är att patienterna överlag är väldigt nöjda med verksamheten, men det är möjligt att frågorna i enkäten inte känns relevanta för dessa patienter,  säger Jan Saaf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.