Foto: Scanpix/TT

Sommarens algblomningsstatus

Uppdaterad
Publicerad

Kall och solfattig sommar biter inte på algblomning.

Efter en extremt solfattig och kall inledning på sommaren kanske vi slipper den stinkande, gulgröna sörjan helt och hållet i sommar?

– Nej det tror jag inte, de växer nog till så fort värmen kommer. Att det varit kallt och dåligt väder spelar inte så stor roll, säger Ulf Larsson, systemekolog vid institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms Universitet.

– Algblomning och väder hänger inte ihop så mycket som man kanske skulle kunna tro. Det kan tvärtom variera väldigt mycket från år till år oavsett hur vädret blir.

Lungt vatten och fosfor idealiskt

Vad variationerna beror på och vilka faktorer som styr algernas tillväxt, är väldigt svårt att fastställa, enligt Ulf Larsson.

– Antagligen är det en mängd olika samverkande orsaker. Men mycket tyder på att mängden fosfor har en central roll.

De flesta alger behöver fosfor och kväve för att kunna växa till och ju mer fosfor i vattnet desto mer algblomning. Blåsigt väder har motsatt effekt. När ytvattnet rörs upp kan inte algerna samlas på ytan, utan dras ner på djupare vatten. När det är lugnt på ytan söker sig algerna dit för att utvinna energi ur solljuset.

Rekordsommaren 2005

Den beskrivs som en av de värsta algsomrarna någonsin och det var framför allt den giftiga blågröna algen som spred sig som en skummatta över hela Östersjön. Sommaren 2005 bjöd på exceptionellt stora och utbredda algblomningar. Varför vet man inte riktigt.

– Vi hittade inte några större avvikelser som kunde förklara varför blomningen blev så omfattande. Det verkar mer ha varit en slump.

De blågröna algernas cyanobakterier trivs väldigt bra i Östersjöns brackvatten. Dessvärre producerar de ibland gifter som kan vara skadliga för djur och människor. Man bör därför undvika att få i sig vatten som innehåller blågröna alger.

Slemmiga men livsnödvändiga

Finns det överhuvudtaget något bra med alger då?

– Ja absolut! Algerna är helt livsnödvändiga. De producerar stora mängder syre och ger näring till många vattenlevande organismer. Försvinner algerna skulle det få stora ekologiska konsekvenser.

Fakta

Fakta om alger

Alger är organismer som kan utföra fotosyntes men som inte tillhör mossor eller högre växter. Även cyanobakterier brukar räknas till gruppen.

Algblomning kallas det fenomen då planktonalger på kort tid växer kraftigt och bildar mycket stora populationer.

De potentiellt skadliga blomningarna i Östersjön är vanligast under högsommaren (juli-augusti) och delar av hösten.

Algblomningar har olika färg och utseende beroende på mängd och art. Giftigheten varierar mellan olika arter, men kan också variera inom en och samma art.

Det kan gå bra att bada i vatten med algblomning, men se till att inte svälja något vatten och det är också en bra idé att duscha efteråt.

Första symptomen vid förgiftning är likartade hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär. Om du får uppvisar något av symptomen bör du ta kontakt med läkare.

SMHI:s hemsida kan du följa algsituationen i Östersjön från dag till dag.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.