Efter en extremt solfattig och kall inledning på sommaren kanske vi slipper den stinkande, gulgröna sörjan helt och hållet i sommar?
– Nej det tror jag inte, de växer nog till så fort värmen kommer. Att det varit kallt och dåligt väder spelar inte så stor roll, säger Ulf Larsson, systemekolog vid institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms Universitet.
– Algblomning och väder hänger inte ihop så mycket som man kanske skulle kunna tro. Det kan tvärtom variera väldigt mycket från år till år oavsett hur vädret blir.
Lungt vatten och fosfor idealiskt
Vad variationerna beror på och vilka faktorer som styr algernas tillväxt, är väldigt svårt att fastställa, enligt Ulf Larsson.
– Antagligen är det en mängd olika samverkande orsaker. Men mycket tyder på att mängden fosfor har en central roll.
De flesta alger behöver fosfor och kväve för att kunna växa till och ju mer fosfor i vattnet desto mer algblomning. Blåsigt väder har motsatt effekt. När ytvattnet rörs upp kan inte algerna samlas på ytan, utan dras ner på djupare vatten. När det är lugnt på ytan söker sig algerna dit för att utvinna energi ur solljuset.
Rekordsommaren 2005
Den beskrivs som en av de värsta algsomrarna någonsin och det var framför allt den giftiga blågröna algen som spred sig som en skummatta över hela Östersjön. Sommaren 2005 bjöd på exceptionellt stora och utbredda algblomningar. Varför vet man inte riktigt.
– Vi hittade inte några större avvikelser som kunde förklara varför blomningen blev så omfattande. Det verkar mer ha varit en slump.
De blågröna algernas cyanobakterier trivs väldigt bra i Östersjöns brackvatten. Dessvärre producerar de ibland gifter som kan vara skadliga för djur och människor. Man bör därför undvika att få i sig vatten som innehåller blågröna alger.
Slemmiga men livsnödvändiga
Finns det överhuvudtaget något bra med alger då?
– Ja absolut! Algerna är helt livsnödvändiga. De producerar stora mängder syre och ger näring till många vattenlevande organismer. Försvinner algerna skulle det få stora ekologiska konsekvenser.