Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Solcellen är världsbäst på att absorbera solstrålning. ”Det är ett supermaterial”. Foto: Per Hansson SVT / Storyblocks

Svenska forskare slår världsrekord i solceller

Uppdaterad
Publicerad

Nya generationen solceller har nu tagit ett stort kliv framåt. Den är tunnare än ett hårstrå och har nu slagit världsrekord i att omvandla solens strålar till energi.

Nu hoppas forskarna att det ska bli ett mer miljövänligt alternativ till kiselsolcellerna som är de mest vanliga i Sverige.

– Det är roligt att slå rekord med en teknik som är känd för sin stabilitet, och jag hoppas det kan inspirera till mer forskning internationellt, säger Marika Edoff som är professor i fasta tillståndets elektronik i Uppsala.

Hennes forskningsteam har tillsammans med företaget First solar European Technology Center utvecklat tunnfilms-solcellen som är 4 mikrometer tunn, alltså 0,004 mm.

Framsteg

Slog japanskt rekord

Ett oberoende tyskt forskningsinstitut Fraunhofer ISE genomförde mätningen och registrerade en verkningsgrad på 23,6 procent. Svenskarna slår därmed det japanska företag som tidigare hade rekordet på tunnfilms-solceller. Rekordet publicerades i Nature Energy.

Det är en verkningsgrad som är något lägre än de kiselsolceller som totalt dominerar marknaden idag.

– Men jag tror att tunnfilms-cellen kommer att komma ifatt. Den är ett supermaterial för att absorbera solstrålning, säger Marika Edoff.

Utnyttja hela solljuset

Målet inom solcellsforskning är att nå en verkningsgrad på minst 30 procent, vilket innebär att nästan en tredjedel av solljusets energi omvandlas till el.

– En väg att nå dit är att utnyttja flera olika typer av solceller samtidigt, säger Marika Edoff.

Solljuset består av många olika våglängder och olika typer av solceller är mer effektiva för vissa av våglängderna än andra. Det är en teknik som kallas tandemsolceller och blandar kiselsolceller med dem gjorda av tunnfilm.

– Så om vi konstruerar en solpanel som består av två olika typer av solceller som är effektiva på olika delar av solljuset så blir den mer effektiv än dagens solpaneler, säger hon.

Spela videon och se varför tunna solceller är mer miljövänliga än kiselsolceller.

Andel av svensk elproduktion

Vattenkraft 40,4 %

Kärnkraft 28,6 %

Vindkraft 21,1 %

Kraftvärme 8,1 %

Solenergi 1,9 %

Källa: Branschföreningen Svensk solenergis statistik för 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet