Forskarna har granskat 532 personer i San Francisco som fick cancer i bukspottkörteln mellan åren 1995 och 1999. Hälften av dessa var män. Sambandet mellan alkohol och cancer var tydligt för just männen i gruppen. De som drack alkohol ökade risken att utveckla cancer i bukspottkörteln men 1,5 till 6 gånger jämfört med de som drack ytterst lite alkohol eller ingen alkohol alls.
Ju mer alkohol, desto större risk, oberoende av när i livet drickandet skedde, visar studien som nu publiceras i nätupplagan av Cancer Causes and Control.
För de män som festat runt ordentligt och ägnat sig åt vad som på engelska kallas ”binge drinking”, det vill säga att man dricker sig rejält full, mer än tredubblades cancerrisken. Forskarna definierar ”binge drinking” med att dricka mer än fem glas vin, öl eller motsvarande vid ett tillfälle.
Forskarna fann inte alls samma samband mellan alkohol och cancer för kvinnorna i studien. Möjligen kan det bero på en totalt sett lägre alkoholkonsumtion bland de kvinnliga deltagarna.
– Cancer i bukspottkörteln är en av de mest dödliga cancerformerna, så varje riskfaktor vi kan identifiera är viktig, säger dr Samir Gupta, huvudförfattare till studien som genoförts vid University of California.
Tidigare studier har delvis gjort samma koppling mellan cancer i bukspottkörteln och alkohol, men enligt dr Gupta är den här nya studien unik genom att den bland annat gör en tydligare koppling mellan mängden alkohol och sättet som alkoholen konsumeras på kopplat till risken att utveckla cancer.
Bodil Appelquist