Hälsominister Gabriel Wikström säger sig nu vilja se över möjligheten att narkotikaklassa alla varianter av spice samtidigt. Foto: Michaela Lundell

All spice kan bli olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har narkotikaklassning av alla olika spice-varianter samtidigt ansetts omöjlig, bland annat av juridiska skäl. Men nu är hälsominister Gabriel Wikström beredd att genomföra en så kallad grupp- eller familjeklassning.

I måndagens Vetenskapens värld rapporterade SVT att spice-användandet har sjunkit drastiskt i januari. Orsaken tros vara att ett tjugotal varianter av nätdrogen klassades som narkotika av regeringen i mitten på december, ett beslut som sedan trädde i kraft den16 januari.

Nu säger hälsominister Gabriel Wikström (S) att han kommer att se över möjligheten att klassa alla varianter av spice i grupp. En så kallad grupp- eller familjeklassning av preparaten har förordats av flera experter för att få stopp på ungdomars användning av drogen. Anledningen är att med nuvarande klassnings-system, där varje snarlik substans måste klassas en och en, hinner lagstiftningen inte med, eftersom nya varianter hela tiden kommer ut på marknaden.

Måste bli snabbare

– Vi har idag en av de snabbaste beslutsprocesserna i hela Europa, men det är uppenbart att det inte räcker. Vi måste bli ännu snabbare, särskilt om narkotikaklassning ger sådana här goda effekter. Därför ser vi nu över möjligheten till gruppklassning, säger han efter inslaget i Vetenskapens värld.

Tidigare har beskedet från både politiker och Folkhälsomyndigheten, som ansvarar för utredningen av preparat, varit att en gruppklassning inte är möjlig. Risken för utdragna rättsprocesser om enskilda substanser har anförts som skäl, liksom att trovärdigheten för hela klassningssystemet sjunker om även ofarliga substanser blir klassade. Men nu säger Gabriel Wikström att oavsett vilka motargumenten varit är det värt att se över gruppklassning som ett medel i kampen mot narkotikan.

– Kunskapen förnyas och det handlar hela tiden om att väga för- och nackdelarna mot varandra, säger han.

– Vi har kortat ledtiderna inom det befintliga systemet. Vi har sett över rutinerna mellan myndigheter och begär alltid skyndsam hantering från EU-kommissionen. Nu är det kanske ett skifte som måste till för att korta ledtiderna ytterligare, säger han.

Byråkratisk procedur

Flera myndigheter är inblandade när ett potentiellt farligt ämne ska klassas som narkotika eller hälsofarlig vara. Folkhälsomyndigheten begär klassning hos regeringen. Men innan regeringen kan fatta beslut måste de genom Kommerskollegium anmäla till EU-kommissionen sin avsikt att förbjuda ämnena.

Från att Folkhälsomyndigheten begär en klassning tar det i dagsläget cirka en månad tills regeringen kan fatta beslut. Sedan dröjer det ytterligare några veckor innan den nya förordningen träder i kraft.

Utöver spice finns även flera olika syntetiska amfetamin- och ecstacy-liknande preparat. Kan även de komma att bli gruppklassade?

– Nu är det spice vi tittar på, men det är klart att man skulle kunna se på möjligheten även mer generellt, säger Gabriel Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.