Foto: Scanpix

”Allmänna hälsoundersökningar meningslösa”

Uppdaterad
Publicerad

Allmänna hälsoundersökningar är meningslösa ur medicinsk synpunkt.

Rapporten är gjord av Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU).

SBU har granskat 14 studier där totalt 180.000 personer har ingått och funnit att hälsoundersökningarna inte haft effekt på det totala antalet dödsfall, antalet dödsfall i cancer eller antalet dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

Slöseri med resurser

Allmänna hälsoundersökningar har blivit allt populärare på senare år.

Måns Rosén, chef för SBU är inte överraskad över resultatet. Enligt honom är hälsoundersökningarna slöseri med resurser och pengarna som läggs på dem skulle kunna användas till något annat.

Att så många ändå väljer att göra undersökningarna, trots att de kanske inte har så stor effekt, är att det känns bra, säger han.

– Det är en välvilja från företag. Arbetsgivaren tycker att man gör någonting för sina medarbetare. Och medarbetare och allmänhet är generellt positiva för att man tycker att det låter bra.

Mycket pengar

Hur pengar som företag och privatpersoner totalt lägger på allmänna hälsoundersökningar vet SBU inte.

– Vi vet tyvärr inte hur stort det är, men vi misstänker att det är stort.

Rapporten visade dock att antalet diagnoser ökade efter hälsoundersökningar.

Vid allmänna hälsokontroller utförs flera screeningtest för att bedöma den generella hälsan, utan att några särskilda symtom finns. Kontrollerna förväntas minska sjuklighet och dödlighet genom tidig upptäckt och behandling av sjukdomar och riskfaktorer.

Användas på bättre sätt

Rapportförfattarna föreslår nu att framtida forskning ska fokusera mer på hälsokontrollers separata delar, till exempel screening för kardiovaskulära riskfaktorer, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, diabetes eller njursjukdom.

– Där gör de ju nytta, säger Måns Rosén.

Enligt Måns Rosén finns det andra sätt att använda pengarna.

– Jag tror att företagen som stöttar sina anställda skulle kunna göra andra hälsobefrämjande insatser för sina medarbetare istället för att lägga dem på allmänna hälsokontroller. Till exempel genom att stimulera fysisk aktivitet eller något annat, säger Måns Rosén till Vetenskapsradion.

Hälsoundersökningar

* Undersökningarna kan se ut på olika sätt, en del är mer omfattande än andra. Men ofta får patienten fylla i en enkät och en mer eller mindre omfattande blodprovstagning genomförs. Ofta görs också andra undersökningar som EKG och spirometri.

 * Även priset för en undersökning varierar stort. Från cirka 700 till över 2 000 kronor.

 * De generella hälsoundersökningarna har framför allt varit mycket vanliga inom svensk företagshälsovård.

Inom landsting har undersökningarna ofta ingått i forskningsprojekt.

Även vårdcentraler har ibland bjudit in vissa åldersgrupper till hälsoundersökning. På senare år har också ett stort antal privata aktörer börjat erbjuda hälsoundersökningar på sina hemsidor.

Källa: Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.