Spermier och ägg. Foto: Tatiana Shepeleva

Allt färre spermier

Uppdaterad
Publicerad

Antalet spermier hos män i västvärlden har minskat kraftigt sedan 1970-talet. Enligt en ny undersökning är minskningen över 50 procent.

Bland män i Nordamerika, Europa, Australien och Nya Zeeland har spermiekoncentrationen — antalet spermier per milliliter — sjunkit med 52,4 procent från år 1973 till 2011.

Den totala mängden spermier — antalet per utlösning — har minskat ännu mer, 59,3 procent.

Analysen, som utförts under ledning av forskare i Israel och USA, visar också att den nedåtgående kurvan inte visar någon tendens att plana ut. Den har fortsatt nedåt i samma takt under hela perioden.

Enbart i västvärlden

Däremot noterades ingen minskning bland män från Sydamerika, Asien och Afrika.

Orsaken till nedgången i väst är okänd, och forskarna uppmanar myndigheterna i västvärlden att på allvar börja undersöka de bakomliggande faktorerna. Om inte trenden bryts kan infertilitet bland män bli ett allvarligt problem i en nära framtid.

– Den här studien visar, för första gången, att minskningen är stark och fortgående. Eftersom nedgången bara är märkbar i västvärlden är det högst troligt att vissa kemikalier i miljön är en viktig bakomliggande orsak, säger Shanna Swan, professor vid School of Medicine at Mount Sinai i New York.

Undersökningen publiceras i den vetenskapliga tidskriften Human Reproduction Update och bygger på en analys av 185 studier mellan 1973 och 2011.

En spermie är en manlig sädescell, eller könscell. Spermier är alltid mycket mindre än äggcellerna, de kvinnliga könscellerna, och normalt sett rörliga.

När en spermie smälter samman med en äggcell befruktas äggcellen och utvecklas till en så kallad zygot som kan utvecklas till en ny individ.

Spermier hos djur består oftast av ett huvud, en mellankropp och en svans. Större delen av huvudet utgörs av en cellkärna med kromosomer som bär på arvsanlagen.

Sperman innehåller normalt 20 till 150 miljoner spermier per milliliter.

Källa: NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.