Foto: TT

Allt fler barn får sömnhormoner

Uppdaterad
Publicerad

Förskrivningen av sömnhormonet melatonin till barn har ökat kraftigt i Sverige. Framför allt är det barn och unga med diagnosen adhd som får melatonin för att kunna somna.

Bland pojkar mellan 10 och 17 år åttafaldigades användningen av melatonin mellan 2006 och 2014, rapporterar Ekot.

Professor Ingeborg Hartz vid norska folkhälsoinstitutet varnar för riskerna.

– Melatonin är inte formellt godkänt för barn och det beror på att man inte har studier på effekt, men inte heller på biverkningar bland barn, säger hon.

Det är till exempel okänt om medlet kan påverka könsutveckling och reproduktionsförmåga hos barn, något som konstaterats i djurförsök.

Få godkända preparat

Ingeborg Hartz konstaterar att unga ofta får medlet utskrivet under flera år. Även i Sverige används melatonin under långa perioder. Av de runt 1.000 barn i åldern 5 till 9 år som fick medlet förskrivet 2009 var det runt 30 procent som fortfarande fick det fem år senare.

Peter Salmi, utredare inom ämnesområdet psykiatri på Socialstyrelsen, säger att ökningen till stor del kan förklaras av att antalet barn med diagnosen adhd ökat på senare år och att både tillståndet i sig samt medicineringen med centralstimulerande preparat kan resultera i sömnproblem.

– Man har valt att ge melatonin i stället för preparat som innehåller bensodiazepiner som är beroendeframkallande. Att man ger läkemedel som inte är godkända för barn är dock inte ovanligt. Mycket få är det. De centralstimulerande adhd-medicinerna, däremot, är godkända för barn, säger han.

Kunskap saknas

Melatonin är ett hormon i kroppen som styr sömn och vakenhet.

I USA betraktas melatonin som ett kosttillskott och går att köpa i vanliga mataffärer, men i Sverige är det receptbelagt.

Överläkaren Hans Smedje, en av Sveriges främsta experter på sömn och barn, har tidigare sagt att ett stort problem är att studier om långtidseffekterna av melatonin saknas. Ingen vet alltså om melatonin som sömnhjälp är bra eller dåligt.

Fakta: Gör dig dåsig och trött

Melatonin är ett hormon kroppen som styr sömn och vakenhet. Processen påverkas av graden av ljusinfall på ögats näthinna genom signaler till den så kallade tidhållaren (biologiska klockan) i hjärnans hypotalamus.

I fullt dagsljus är melatoninbildningen, och därmed halten av hormonet i blodet, låg, medan motsatsen gäller vid mörker.

När melatoninnivån går uppåt vid skymningen uppstår dåsighet och insomnande underlättas.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.