Foto: TT/ ESAD. Ducros

1.900 ton skrot tros flyga omkring i rymden – ökar risk för kollisioner

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1957 har mer än 8.000 satelliter och rymdfarkoster skjutits upp i rymden. Fortfarande cirklar omkring 3.000 satelliter i olika banor runt jorden, och av dem utför 1.400 uppgifter centrala för att dagens samhälle ska fungera. Men nu hotas de samhällsnyttiga rymdfarkosterna allt mer av sina havererade föregångare.

Amerikanska rymdmyndigheten NASA uppskattar att omkring 1.900 ton rymdskrot just nu seglar omkring i rymden ovanför jorden. Mest skrot finns i atmosfären närmast jorden och det är också där den största risken för kollisioner mellan satelliter och skrot finns.

Enligt NASA har risken för en kollision tiodubblats på 30 år och orsaken är förstås att allt fler satelliter skjuts upp.

Utan satelliterna skulle allt från telekommunikationer, tv-sändningar, väderprognoser till navigationssystem sluta fungera – och med dem världen som vi känner den.

Många krockar

Flera kollisioner har redan inträffat, den värsta 2009 när en amerikansk och en rysk kommunikationssatellit kolliderade 789 kilometer ovanför jorden i en hastighet av 11,6 km/sekund.

Kollisionen beskrivs av experter som en katastrof eftersom hundratals fragment tillräckligt stora att slå sönder andra satelliter spreds i rymden. Men den värsta kollisionen var medveten och planerad.

I ett test 2007 lyckades kineserna skjuta ner en egen satellit och över 2.000 föremål stora eller större än golfbollar spreds där de flesta satelliter cirklar. Testet gjordes för att skydda Kina för angrepp från rymden.

LÄS MER: Galaxens fem superplaneter

Hotar kommersiell rymdtrafik

Men vanligast är krockar med mindre föremål och dessa får inte samma katastrofala följder.

NASA uppskattar att det finns mer än 170 miljoner föremål mindre än 1 cm, omkring 670.000 som är mellan en och tio centimeter och omkring 29.000 större föremål som just nu seglar omkring i rymden och hotar den för det moderna samhället livsviktiga kommersiella rymdtrafiken.

Ingen kontroll av satellittrafik

Även om moderna satelliter producerar mindre skot och metoderna att ta hand om rymdskrotet förbättrats växer ändå riskerna för allvarliga kollisioner.

Det är dyrt att ta hand om rymdskrotet, de länder och företag som skickat upp satelliterna är ovilliga att stå för kostnaderna och ingen internationell myndighet som kan kontrollera och reglera satellittrafiken finns.

LÄS MER: Rosetta: Från uppskjutning till krasch

Ökad risk för kollisioner

Enligt den brittiske rymdexperten Hugh Lewis, vid Southampton university, fördubblas nu risken för allvarliga kollisioner de närmaste tio åren och under de närmaste 50 åren bedömer han att risken fyrdubblas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer