Forskare från Nasa har studerat snötäckta berg på Pluto

Uppdaterad
Publicerad

På Pluto finns snötäckta berg och glaciärer som påminner om Alperna. Men ny forskning visar att krafterna som format Plutos islandskap skiljer sig markant från de som verkar på jorden. 

När satelliten New Horizons flög förbi Pluto 2015 upptäckte amerikanska rymdstyrelsen Nasa att det fanns berg på Pluto som likande bergen i alperna.  

– Det var första gången som vi upptäckte berg i vårt solsystem som vi är vana att se här på jorden. Därför var det intressant att titta närmare på, säger Bertrand Tanguy, forskare på amerikanska rymdstyrelsen Nasa.  

Metangas bildar is

På jorden är det som varmast på marken för att sedan bli kallare ju högre upp man kommer. Isen på bergen bildas av att fuktig luft stiger längs berget. När luften når höga, kallare höjder kyls den ner och bildar iskristaller.

Det som skiljer Pluto från jorden är att det är lika kallt på ytan som högre upp i luften. Det beror på att atmosfären är mättad av metan. När metangasen rör det kalla berget fryser den till is direkt

Använder vädermodeller

Forskarna på Nasa som studerar processen på Pluto använder likadana datormodeller som normalt används för att förutspå väder här på jorden.

Anledningen till att det inte finns någon snö på marken på Pluto är enligt deras beräkningar för att det inte finns metangas på marknivå.

 – Vi har två likadana landskap som är skapade på två helt olika sätt. Det ger oss perspektiv och kunskap för att förstå förstå klimatet på andra planeter, säger Bertrand Tanguy 

Studien är publicerad i Nature Communications.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer