Alpernas glaciärer fortsätter smälta: ”Sedan 20 år har vi bara förluster”

Uppdaterad
Publicerad

Vädret i de schweiziska Alperna har gett ovanligt riklig snö den här våren. Men sett över flera år fortsätter glaciärerna att smälta och krympa. Förra året var ett år med rekordavsmältning. Experter säger att de schweiziska glaciärerna kan vara dömda att försvinna på sikt.

Turisterna flockas varje år till de vackra glaciärerna i Schweiz alpvärld.

Men om uppvärmningen av klotet fortsätter så här kommer de små glaciärerna att försvinna på sikt. De stora kanske kan stabilisera sig, men bara på hög höjd.

glaciärövervakningsinstitutet GLAMOS i Zürich har Matthias Huss och hans kolleger beräknat hur den globala uppvärmningen fått Alpernas största jökel, Aletsch, att krympa sedan 1850.

– Ungefär det året var vändpunkten för ismassan, och den började dra sig uppåt. På den tiden sträckte sig istungan tre kilometer längre ned än idag. Om det fortsätter så här så kommer det år 2100 nästan inte att finnas kvar något utom fläckar allra högst upp, säger Mattias Huss.

”Varma extremåren allt vanligare”

På de tjockaste ställena är Aletsch-glaciären idag 800 meter tjock, säger Huss. Men den har förlorat över 300 meter tjocklek på ungefär 150 år.

En snörik vårvinter hjälper inte.

– På 1960- och 70-talen var det lite kallare och lite mer nederbörd, då fanns det faktiskt några jöklar som växte lite. Men nu blir de varma extremåren allt vanligare. Sedan 20 år har vi bara förluster och det är ett tydligt tecken på att klimatet blir varmare och går allt hårdare åt isen, säger Huss.

Turistnäringen oroar sig för att turister ska sluta komma om det inte finns någon is att se. Folket som bor i dalarna nedanför riskerar andra problem.

– Man kan se att det blir mer instabilt i stenhangen när isen drar sig undan. Det kan leda till slamströmmar, stenras och flodvågor från glaciärsjöar, säger Huss. Och när en glaciär försvinner förlorar man också ett enormt vattenförråd och det kan leda till vattenbrist.

Skyddar isen med tyg

På en glaciär som turisterna älskar, Titlis ovanför Luzern, har man försökt skydda isen genom att täcka över med tyg. Det minskar avsmältningen med 2/3-delar på de ytor som täcks, säger Peter Reinle som arbetar vid Bergbahn Engelberg.

– Titlis har förlorat hälften av sin massa på 70 år. Med täckena kan vi skydda vår infrastruktur, men med det och våra andra åtgärder kan vi inte stoppa avsmältningen.

Enligt Huss kan det löna sig med övertäckning i vissa skidområden. Men både han och Reinle konstaterar att den yta som kan täckas över är en alltför liten bråkdel av glaciärens hela yta.

– Om vi förlorar våra glaciärer så mister vi också en sorts alp-identitet. Om temperaturerna skulle stabilisera sig nu, så skulle krympningen ändå fortsätta eftersom isens reaktionstid är så lång. Om det fortsätter bli varmare så är de flesta glaciärer helt förlorade. Alperna är inte tillräckligt höga, säger Huss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.